Acties 

 

Donderdag 17 januari: Titerbepaling €35,-

Donderdag 17 januari: Titerbepaling €35,-

Is uw hond goed beschermd?

Op donderdag 17 januari kunt u bij ons een titerbepaling laten doen voor gereduceerd tarief! Voor €35,- incl. bloedafname weet u of uw hond goed beschermd is tegen de virusziekten parvo, canine distemper en hepatitis.

 

Titerbepalingen werden vroeger alleen gedaan om te controleren of een vaccinatie aangeslagen was. Tegenwoordig wordt titeren op een ander manier en steeds vaker ingezet. Door meer titerbepalingen te doen, stijgt de kennis rondom titerbepalingen veranderen de adviezen rondom titerbepalingen ook steeds. Wij baseren onze adviezen op de richtlijnen van de WSAVA en vooraanstaand  Nederlandse immunologen. In onze praktijk worden al 4 jaar titerbepalingen gedaan.

 

https://www.wsava.org/Guidelines/Vaccination-Guidelines

 

Hoe werkt titeren?
Als we een hond vaccineren tegen Hondenziekte (Distemper), Parvo en besmettelijke leverziekte (Hepatitis) reageert het immuunsysteem hierop door antilichamen en geheugencellen aan te maken. Het is per vaccin verschillend hoelang deze antilichamen in het lichaam aanwezig zijn en daardoor hoelang het vaccin bescherming biedt. Als uw hond als pup (6, 9 en 12 weken) en voor de leeftijd van één jaar gevaccineerd is tegen bovenstaande ziekten is vaccineren tegen virusziekten om de 3 jaar voldoende. Mogelijk kan deze boostervaccinatie langer uitgesteld worden,  hiervoor kunt u een titerbepaling laten doen. Omdat de basisvaccinaties 3 jaar bescherming bieden tegen Hondenziekte, Parvo en Besmettelijke leverziekte adviseren wij vanaf 4 jarige leeftijd een titerbepaling te laten doen.

 

Ziekte van Weil en kennelhoest:
De ziekte van Weil (Leptospirose) wordt verspreidt door ratten, zij hebben deze bacteriën in hun urine. Het risico op deze ziekte is het grootst in waterrijke gebieden (zoals Meppel en omgeving). Honden lopen het op als ze zwemmen, oppervlaktewater drinken, gras eten of hun natte poten na de wandeling aflikken. Leptospirose is een zoönose, mensen worden er erg ziek van. Bij het geven van het leptospirose vaccin worden er heel weinig antilichamen aangemaakt door het lichaam. De bescherming wordt voornamelijk  gevormd door geheugencellen die de bacterie kunnen opruimen uit het lichaam. De aanwezigheid van deze geheugencellen is niet te meten. De antilichaamtiter is bij deze ziekte niet gerelateerd aan de mate van bescherming.  Uit proeven is gebleken dat minder vaak dan 1 x per jaar vaccineren tegen de ziekte van Weil risico’s met zich meebrengt Door te vaccineren wordt het lichaam eraan herinnerd dat hij de geheugencellen actief moet houden. Ook voor besmettelijke hondenhoest of kennelhoest is een antilichaamtiter niet gerelateerd aan de mate van bescherming.

 

Pups:
Bij pups adviseren wij om op de leeftijd van 15 weken te controleren of de vaccinaties voldoende aangeslagen zijn. Mochten de titers nog te laag zijn is het advies om op 16 weken nogmaals te vaccineren. Titeren wordt bij pups nog wel eens ingezet om bij een hoge maternale antilichaamtiter de vaccinatie uit te stellen. Nadeel hiervan is dat de pup ook geen geheugencellen aanmaakt en u de onbeschermde periode verlengt. Dit kan nadelig zijn voor de socialisatie omdat u tijdens deze onbeschermde periode op moet passen met veelvuldig contact met andere honden. Verder is het zo dat we gebruik maken van hoog titervaccins. Ook pups met een hoge antilichaamtiter reageren op deze vaccins door het aanmaken van geheugencellen. Bij een volgende vaccinatie zal dan de antilichaamtiter ook snel stijgen. Zo kunt u met een gerust hart uw pup socialiseren. N.B. Een hoge titeruitslag (6+) geeft aan dat er meer dan 600 antilichamen in het bloed aanwezig zijn. We kunnen echter niet zien of dit er 640.000 zijn of 640. Het is dus onduidelijk of de pup ze snel ‘opgemaakt’ zal hebben of nog jaren beschermd is. Het uitstellen van een vaccinatie bij een hoge titer kan dus voor pups heel nadelig zijn! Het is een fabeltje dat een vaccin niet aan kán slaan bij een hoge titer, want er is altijd een (niet door ons meetbare) reactie door het maken van geheugencellen.

 

Hoe gaat titeren in zijn werk?
Voor het titeren nemen we een kleine hoeveelheid bloed bij uw hond af. Door middel van een sneltest kunnen wij kijken hoeveel antilichamen er aanwezig zijn in het bloed van uw hond. Aan de hand van de uitslag van de test kunnen wij u adviseren toch te vaccineren tegen een bepaalde ziekte of om volgend jaar of over 3 jaar opnieuw een titerbepaling te laten uitvoeren. Wij kijken hierbij niet alleen naar de uitslag van de test, maar houden ook rekening met de leeftijd, het vaccinatieschema en het leefgebied van de hond. Jongere honden bouwen sneller antilichamen op tegen ziekten, maar deze blijven vaak minder lang aanwezig. Hierdoor kan de test aangeven dat er voldoende antilichamen zijn voor de komende 3 jaar maar kan toch het advies gegeven worden de test jaarlijks te herhalen. Ter illustratie; een Vaccicheck uitslag van 6 betekent dat uw hond een titer heeft tussen de 600 en 10.000. Een titer boven de 80 geeft over het algemeen voldoende bescherming. Echter, de Vaccicheck geeft niet aan of de titer al 3 jaar tegen de 10.000 zit of dat de titer het laatste jaar van 10.000 naar 600 is gedaald. In het laatste geval betekent het dat uw hond het jaar erop waarschijnlijk niet meer beschermd zal zijn. Dit zien we vaak bij jonge honden. Zij maken hoge titers aan die vlot kunnen dalen als het immuunsysteem niet getriggerd wordt om de titers hoog te houden. Om een exacte titer te bepalen kunnen we het bloed opsturen naar het laboratorium.

 

Paspoort:
Titerbepalen is een secuur werkje, waarbij een hierin getraind medewerker gedurende 30 minuten niets anders kan doen. Wij zetten het bloed daarom in op een rustig moment op de dag. In veel gevallen nemen we bloed af en kunt u dezelfde dag de uitslag krijgen. Wij noteren deze in het paspoort op de plek van de vaccinaties. Het is het meest praktisch als u het paspoort bij bloedafname meeneemt en achterlaat. Net als bij vaccinaties gaan we niet in discussie over de uitslag.

 

Hoe zit het met ziekten waar we niet voor kunnen titeren?Wat als de hond mee naar het buitenland gaat?
Binnen Europa is enkel de vaccinatie tegen rabiës verplicht. Deze moet eens per 3 jaar gegeven worden en hiervoor volstaat een titerbepaling niet. Ook een paspoort en chip zijn verplicht. Wel zijn er landen die aanvullend een titerbepaling vragen waarmee aangetoond wordt dat de vaccinatie voldoende respons heeft gegeven.


Wat als de hond mee gaat naar shows, pensions en hondenscholen?
De NVWA (Nieuwe Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit) geeft aan dat titerbepalingen ingezet mogen worden om te voldoen aan de vaccinatieplicht. De titerbepaling blijkt voldoende voorspellende waarde te hebben voor de bescherming van het dier. De dierenarts moet de titerbepaling wel goed onderbouwen en duidelijk aangeven wanneer hervaccinatie nodig is. Titerbepalingen worden al steeds meer erkend als voldoende, toch is het verstandig dit goed na te vragen bij de desbetreffende organisatie, ze zijn dit namelijk niet verplicht. Ook pensionhouders kunnen vragen om een vaccinatie en hoeven niet akkoord te gaan met een titerbepaling. De vaccinatie tegen kennelhoest, minimaal 14 dagen voor het pensionbezoek , is zelfs verplicht. De Raad van Beheer heeft het titerbepalen erkend als veilige methode, mits de dierenarts voldoende kan aantonen dat de hond beschermd is. Er mag slechts voor 1 periode van 3 jaar afgetekend worden. Daarna zal het dier jaarlijks getitert moeten worden.

N.B. Wij hebben overleg gehad met de diverse pensionhouders in onze regio. Zij accepteren onze wijze van noteren in het vaccinatieboekje.

 

Vragen over titeren? Bel met 0522-745006 of mail naar info@dkmeppel.nl

Meer acties

Maart 2020: Actie voor oude katten

Maart 2020: Actie voor oude katten

Seniorkatten zien we in de praktijk veel te weinig. Dat is ongelooflijk jammer, want soms lijden ze in stilte.

Lees verder
 
Februari: steriliatie en castratie actie

Februari: steriliatie en castratie actie

Wij organiseren weer een sterilisatie en castratie actie voor katten.

Lees verder