Laparoscopische sterilisatie 

 

01

Laparoscopische sterilisatie - 01

Pre-anaestetisch onderzoek en overleg met de eigenaar voor de operatie. Hoelang zijn we bezig? Zijn er bijzonderheden waarmee we rekening moeten houden? Hoelaat mag ze weer naar huis?

 

 

02

Laparoscopische sterilisatie - 02 Verdoving en medicatie via branule. De hond merkt er nu al niets meer van.  
Laparoscopische sterilisatie Intuberen voor gasnarcose. Er is een plastic buis geplaatst in de luchtweg van de hond. Hierdoor kunnen we de hond voorzien van extra zuurstof en gasnarcose. Tevens voorkomt het verslikken als er per ongeluk gebraakt wordt tijdens de narcose.  

04

Laparoscopische sterilisatie - 04 De buik wordt over een groot gebied kaalgeschoren, daarna 'gestofzuigd'om kleine haartjes te verwijderen. Vervolgens wordt het operatiegebied 2 x uitgebreid gewassen en ontsmet met alcohol 70%.   

05

Laparoscopische sterilisatie - 05 De hond wordt in de operatiekamer in de kanteltafel geplaatst en aangesloten op de gasanaestesie.  

06

Laparoscopische sterilisatie - 06 Tijdens de voorbereiding monitoren we de narcosediepte   
Laparoscopische sterilisatie Onze patient wordt volledig steriel afgedekt een aangesloten op de beademing met zuurstof. Dit is belangrijk omdat we later de buik opblazen met koolzuurgas.  
Laparoscopische sterilisatie Ook het operatieinstrumentarium is steriel en wordt na openmaken in elkaar gezet  
Laparoscopische sterilisatie De eerste snede wordt zo'n 5 cm voor de navel geplaatst. Deze snede is ons 'werkgat' en is de grootste. Uiteindelijk komen de eierstokken hierdoor naar buiten. De huidsnede is 1.5 cm groot.  
Laparoscopische sterilisatie Na het zetten van de eerste huidsnede wordt een trocard geplaatst. Dit is een plastic buisje van 12mm diameter. Hieraan wordt een slang geplaats, waardoor we koolzuurgas in de buik kunnen blazen om ruimte te maken in de buik  
Laparoscopische sterilisatie De 2e huidsnede plaatsen we zo'n 5 cm achter de navel  is ca 5mm groot. Hierdoor wordt een instrument geplaatst met een schroefdraad (ternamian). Tijdens de gehele operatie blijft deze op z'n plek. Hierdoor kan de scoop ofwel camera naar binnen zodat we beelden van de inewenidge hond op ns beeldscherm krijgen  
Laparoscopische sterilisatie

Nadat de hond gekanteld is kunnen we met de camera op zoek naar de rechtereierstok. Dit is soms lastig. Vooral als de hond erg veel vet in haar buik heeft. Soms is er geluk en ligt ze bovenaan. Vooraf controleren we de baarmoeder en andere inwendige organen op afwijkingen. We 'zijn'er nu toch ! 

Blijkt dat de baarmoeder afwijkend is en volledig verwijderd moet worden dan stopt de  kijkoperatie nu, en vergroten we de huidsnedes om de baarmoeder volledig te kunnen verwijderen. 

 
Laparoscopische sterilisatie Een overzichtsfoto. Nadat de eierstok gevonden is, plaatst de operatieassistente een haak in de buik, waarmee de eierstok gefixeerd (= vastgehouden) wordt in de buik. Op deze wijze wordt de eierstok stabiel gehouden terwijl de bloedvaatjes en bindweefsel doorgebrand worden, zodat ze los in de buik is.  
Laparoscopische sterilisatie Het branden van bloedvaatjes en bindweefsel waaraan de eierstok vastzit is goed zichtbaar op het beeldscherm. Mocht er een bloeding zijn, dan zien we dit gelijk. Er is minimale schade in de buik omdat we precies zien wat we doen en geen weefsel uit de buik hoeven tillen om ze te zien.   
Laparoscopische sterilisatie Het branden of 'sealen' van de bloedvaatjes. Er wordt inwendig GEEN hechtmateriaal gebruikt. Er komt dus geen 'vreemd' materiaal in de buik.  
Laparoscopische sterilisatie Nadat de eierstok los is, wordt deze met een speciaal tangetje opgepakt en voorzichtig door het 1e huidsnede naar buiten gefriemeld. daarna wordt de troacrd teruggeplaatst en wordt d ehond de ander kant op gekanteld voor de linkereierstok.  
Laparoscopische sterilisatie Nadat beide eierstokken verwijderd zijn, wordt de buik weer gesloten. We hechten alles met oplosbaar draad ONDER de huid. U vindt bij uw hond dus geen draadjes aan de buitenzijde na de operatie.  
Laparoscopische sterilisatie Het eindresultaat wordt gecontroleerd. De boosdoeners zijn keurig verwijderd.  
Laparoscopische sterilisatie

Lekker wakker worden uit de narcose met een romper aan in plaats van een kraag. 

Veel dank aan Raymond Plomp en Sophie Witschge voor het beschikbaar stellen van de foto's van jullie lieve windhond Fadilah!