Huisdier van de maand 

 

September: Diva

Diva
Diva is een prachtige Berner Sennenhond van 5 jaren jong. Door haar zwoele blik en weelderige lokken is ze een echte Diva. 

Naast alle goed eigenschappen van de Berner, welke erg lieve familiehonden zijn, heeft ze helaas ook klachten die passen bij het ras. Zo hadden we hier ook een verhaal kunnen schrijven over ‘cherry eyes’ of over die keer dat ze vreselijk ziek was met koorts en een dronkenmansgang, waarbij we dachten haar te gaan verliezen aan hersenvliesontsteking of maligne lymfoom. Op verzoek van haar baasjes schrijven we dit keer echter over baarmoederontsteking! Een veel voorkomend probleem bij alle hondenrassen, ongeacht leeftijd, ras of verzorging. De baasjes van Diva wisten niet dat dit op de loer lag en willen graag zoveel mogelijk mensen waarschuwen!

Druiventrossen in de buik
Eind juli is Diva ziek, ze is niet vrolijk en heeft een vieze uitvloeiing uit haar vulva, gelukkig heeft ze geen koorts en we kunnen snel een operatie plannen. Haar eierstokken en baarmoeder worden zonder veel complicaties verwijderd. Maar we schrikken erg bij de aanblik van haar baarmoeder, de eierstokken bevatten ‘druiventrossen’ met verschillende cystes, die we ook in de baarmoederwand terugvinden. De aanblik is zo afwijkend, dat we het niet vertrouwen en we sturen ze op voor beoordeling door de patholoog. Helaas krijgen Berner Sennen honden namelijk ook vaak kwaadaardige tumoren...

Hoe vaker loops, hoe groter de kans op baarmoederontsteking/tumoren
Baarmoederontsteking bij honden komt voor in twee verschillende vormen, de acute vorm , ofwel Pyometra en de chronische vorm, ofwel CEH (Cysteuze Endometrium Hyperplasie). Baarmoederontsteking ontstaat meestal 4-6 weken na de loopsheid (of bevalling). Een hondencyclus verloopt niet zo gemakkelijk als die van de mens. Een teefje zit elk half jaar in een hormonale achtbaan! Een ‘gezonde’ baarmoeder bij een teefje in hormonale balans zal wel weer redelijk slinken, maar piept er tijdens de loopsheid een bacterie naar binnen, bijvoorbeeld een Coli-bacterie uit de darm of een bacterie uit de bek door het vele likken, dan wordt het een geïnfecteerde baarmoeder met slijm, bloed en pus. Is de baarmoedermond hierbij open, dan verliest de teef uitvloeiing die aan de buitenkant zichtbaar is (als ze het niet oplikt). Is de baarmoedermond gesloten, dan kan de uitvloeiing niet weg en zal de baarmoeder steeds voller worden. Hoe vaker een hond loops wordt, hoe groter de kans op een baarmoederontsteking of tumoren aan de baarmoeder of melkklieren. Bij ongesteriliseerde teefjes van 9 jaar of ouder is die kan zelfs 66%!

Bij een acute baarmoederontsteking is de hond erg ziek, door de pus in de baarmoeder komen er gifstoffen in het bloed, waardoor er bloedvergiftiging ontstaat, meerdere organen raken hierdoor aangetast en de hond kan zelfs in shock raken. De meeste teefjes drinken dan veel, eten amper en braken soms. Soms is er uitvloeiing te zien. Soms niet, en zien we een steeds dikker worden de buik.

De diagnose baarmoederontsteking wordt gesteld op basis van de symptomen bij de (oudere) ongesteriliseerde teef en kan bevestigd worden met een echo of röntgenfoto. Let op: een CEH hoeft geen klachten te geven! Een operatie heeft áltijd de voorkeur boven alleen een behandeling met medicijnen, welke lang niet altijd succesvol is.

Een hond met een pyometra moet gelijk behandeld worden. We beginnen met een infuusbehandeling tegen shock en meten bloedwaarden om in te schatten hoe slecht de toestand van de hond is en of ze een operatie wel aankan. Zodra ze het aankan worden baarmoeder en eierstokken operatief verwijderd. Deze operatie is niet zonder risico, de wand van de baarmoeder is soms zo dun, dat deze scheurt bij het uitnemen met als gevolg een ernstige buikvliesontsteking.De baarmoeder die normaal potlood dik is, heeft nu het formaat van een hard opgepompte fietsband. Bovendien kunnen er allerlei bloedvaatjes scheuren, dus moet er zorgvuldig gewerkt worden, om deze allemaal veilig te stellen.

Als de operatie succesvol verloopt en de shock is bestreden is de prognose, ook bij oudere teefjes, goed. Een baarmoederontsteking is alleen te voorkomen door te steriliseren, liefst op jonge leeftijd. Dan hoeven alleen de eierstokken weggehaald te worden. Dat is een operatie die nauwelijks risico’s heeft en die we in onze kliniek per kijkoperatie doen. Bij deze methode is het herstel na operatie fantastisch. Kijk voor meer informatie over onze kijkoperatie op: laparoscopische-sterilisatie


De baasjes van Diva hebben een week in spanning gezeten. Wachtend op de uitslag, komen ze op een extra controle met Diva. Die is nog steeds een beetje down, sleept met speelgoed en knuffels en haar melkklieren beginnen te zwellen! Diva is schijnzwanger, helaas een complicatie die we nogal eens zien na het wegnemen van de eierstokken. Het lichaam is hormonaal is een beetje in de war, door het wegvallen van het hormoon progesteron (het zwangerschapshormoon) denkt de pijnappelklier in haar hoofd (hypofyse) dat er puppy’s zijn … ! Gelukkig gaat dit meestal vanzelf weer over. Soms is er medicatie nodig om weer ‘in balans ‘ te komen. De operatiewond ziet er prachtig uit en verdere gaat het heel goed met haar. Haar baasjes zijn zielsblij als de uitslag komt. Diva heeft geen tumoren, het was een ‘gewone ‘ CEH. Een maand na de operatie is ze weer helemaal de oude.

Een vrolijke Diva !

 


Eerdere huisdieren van de maand