Huisdier van de maand 

 

April: Zorro is een macho

Zorro is een macho
Dit is Zorro, een Shiba Inu, een Japanse rashond, maar hij komt gewoon uit
Zuidwolde, om de hoek. Een Shiba Inu is een middelgrote oerhond en dus veel
kleiner dan een Akita of een Husky.

Een Sheba Inu is geen stadshond, hij moet de ruimte hebben en zelf rond kunnen scharrelen in de tuin. Zorro is intelligent, eigenzinnig, onafhankelijk, sterk, stoer en, ook niet onbelangrijk, heel mooi om te zien. Het is zeker geen schoothondje en tóch, hij is zo blij als ik weer thuis kom uit mijn werk en óók als ik maar een half
uurtje weg ben geweest. Wat lastig is, hij is niet erfvast, als je niet oppast,
loopt hij zo weg voor een paar uur en gaat lekker op jacht. We zijn de beste maatjes samen en maken heerlijke wandelingen, wel altijd aan de lijn, want hij luistert voor geen meter. Onderweg valt er altijd wat te lachen, dan springt hij bijvoorbeeld, zó uit stand met vier pootjes los van de grond, op en veldmuis, net als een kat! Of hij graaft, net zo makkelijk, in een mum van tijd een molshoop he-le-maal uit. Een laagvliegende duif is ook niet veilig, die vangt hij met een grote sprong zo uit de lucht. Zorro is een echte macho: zijn angsten verbloemd hij met een grote bek, maar
natuurlijk heeft hij eigenlijk een klein hartje. Naar teefjes is hij lief en
werkelijk voorbeeldig, naar andere reuen kan hij een monster zijn. Ik hoop dat
in dat laatste verandering komt, nu hij is gecastreerd en het gezwel is
verwijderd."

Zorro is afgelopen maand bij ons geopereerd. Zijn testikel was ineens enorm gezwollen, rood en pijnlijk. En het gekke was, dat hij in het verleden maar eén afgedaalde testikel had en nu dus twee…maar afwijkend.
Onderzoek daar houdt Zorro écht niet van, dus in overleg met de eigenaar hebben besloten hem in slaap te maken en indien mogelijk, gelijk te helpen. Dat bleek heel waardevol, zijn pijnlijke testikel was erg hard en wel 12 cm groot! De andere was maar 2 cm.  De afwijkende testikel was zo groot, dat we best een hele grote wond hebben moeten maken om deze te verwijderen, maar Zorro bleek een ideale patiënt. Hij heeft zich keurig gedragen en geaccepteerd dat hij een kraag om moet. Al snel bleek dat hij geen pijn meer heeft  … en…hij lijkt wel wat liever !


Bij de hond komen 3 verschillende testikeltumoren voor. De Sertoliceltumor, de Leydigceltumor en het Seminoom. Zorro bleek een combinatie van beiden van een Sertoliceltumor en een Seminoom te hebben, beide zijn meestal goedaardig (>85%) , maar geven wel wat gekke symptomen.  Zo kunnen ze oestrogenen gaan produceren, zodat een reu ineens gaat ruiken als een loops teefje… en kunnen de tepels ineens groter worden, de huid donker  en de vacht heel dun. Seminomen kunnen heel groot worden. Vooral niet afgedaalde testikels hebben het risico om een tumor te worden. De feminisatieverschijnselen verdwijnen na het verwijderen van de testikel.


Eerdere huisdieren van de maand