Huisdier van de maand 

 

November: Angels stenen

Angels stenen
Angel is een knappe Amerikaanse Staffordshire dame van 9 jaar.

Ondanks haar imposante uiterlijk is het een erg lieve hond. Ze woont bij haar gezin in Meppel.

Angel komt weleens met wat kleine probleempjes bij ons, zoals een oorontsteking. Verder is het een gezonde hond lijkt het. Tot nu toe..

Op vrijdagmiddag zit eén van de baasjes van Angel bij ons in de wachtkamer. Angel plast zo raar verteld hij. Ze verliest bloed en het plassen gaat met scheutjes in de verkeerde richting.

Op tafel kijken we haar na. Bij het afvoelen van haar buik wordt er snel duidelijk wat het probleem is. Angels blaas zit vol met stenen! Het lijkt wel een kiezelpad! Op een röntgenfoto wordt duidelijk hoeveel stenen Angel in haar buik heeft. Bizar. Dit moet ze al hele lang bij zich hebben, dus waarom gaat het nú mis? We maken tijd vrij op de agenda. Angel wordt onmiddellijk geopereerd.

Als we haar blaas openen zijn we allemaal in shock. De stenen zijn enorm!  Bij het leegmaken blijkt eén van de stenen in de plasbuis vast te zitten. Daarom ging het nu mis.

Na de operatie is Angel gelukkig snel hersteld en nóg vrolijker dan daarvoor. Wat zal zij een buikpijn hebben geha! Achteraf geeft haar baasje aan dat ze wel vaak kleine plasjes deed. Maar ze gaf nooit pijn aan.
De stenen uit Angels buik zijn onderzocht in een laboratorium. Het bleek te gaan om magnesium-ammoniumfosfaat-hexahydraat. Ook wel bekend als ‘struviet’ of triple-fosfaat. Deze stenen worden gevormd uit kristallen bij een chronische bacteriële blaasontsteking. Een aangepast dieetvoer, waarbij de pH van de urine omlaag gaat (zuur wordt) kan het vormen van nieuwe stenen voorkomen en aanwezige kristallen oplossen. Uiteraard moet ook de bacteriële ontsteking worden aangepakt met antibiotica.

Hebt u ook een stoere hond? Neem afwijkingen serieus! Honden zijn meester in het verbergen van hun klachten. Komt daarom minimaal 1 keer per jaar voor een check-up. Samen zien we meer dan alleen.

 

 


Eerdere huisdieren van de maand