Huisdier van de maand 

 

Januari: Bailey heeft geen bulten meer

Bailey heeft geen bulten meer
Bailey is een vrolijke bruine labrador van 9.5 jaar oud. 

Drie jaar geleden leerden we hem goed kennen, nadat hij heel erg ongelukkig in aanraking gekomen met een auto. De botten in zijn voorpoot waren nagenoeg verbrijzeld. Deze poot kon gelukkig gerepareerd worden, maar dat moest wel met een ingewikkeld systeem een zogenaamd ‘externe fixator’, hierbij zitten er schroeven in het bot, die verbonden zijn met pennen aan de buitenkant van de poot. Gedurende 6 weken moesten we 2 keer per week het verband om de poot verwisselen. Bailey is erg lief, maar hij vindt de bezoekjes bij ons zo spannend, dat hij dit alleen maar luid blaffend kan. We weten vaak al dat hij er is, omdat we hem van verre horen aankomen! De poot is dankzij de behandeling en goede zorgen van zijn bazinnetje prachtig genezen. Hij heeft er helemaal geen last meer van. Bailey heeft nu wel een ander probleempje.

Nou ja, probleempje (?) zeg maar gerust probleem. Hij heeft allemaal bulten op zijn lijf. Rondom grote knobbels, soms vuistgroot. En precies onder zijn buik (ja net boven z’n jeweetwel) een hele grote, zeg maar meloengroot.

Omdat Bailey erg druk is bij ons in de praktijk (en oorverdovend) spreken we met het baasje af om op een ochtend, Bailey in slaap te maken zodat we de bulten goed kunnen onderzoeken. We gaan met de echo kijken hoe ze er van binnen uitzien en aanprikken om te kijken wat voor weefsel het is. De grote bult is de meest spannende, want is het een bult of bijvoorbeeld een liesbreuk??

Op echo zien we bij alle bulten een homogeen massief weefsel, de DNAB’s (dunne naald aspiratiebiopten) gaan op een uitstrijkje en we bekijken we ze gelijk microscopisch. Gelukkig!

Alle bulten van Bailey zijn lipomen. Lipomen zijn goedaardige vetophopingen. Volkomen onschuldig, maar als ze zo groot worden kunnen ze wel behoorlijk in de weg zitten. Na een kort overleg met de eigenaar van Bailey besluiten we om door te pakken. Hij slaapt nu toch, dus we gaan álle bulten weghalen. En dat is een heel karwei. Na elke bult, moet hij namelijk weer in de juiste positie worden gedraaid en opnieuw gewassen worden en steriel gemaakt. De hele operatie duurt net iets meer dan 2 uur! De anaestesie verloopt gelukkig vlekkeloos, met alle meetapparatuur houden we hem goed in de gaten. 

Na de operatie lijkt Bailey wel een lappenpop! Gelukkig verloopt alles heel voorspoedig. Ook het grote lipoom van wel 20 cm bij z’n penis, is zonder complicaties te verwijderen.

Bailey gaat vrolijk en luid blaffend weer naar huis J

Kijk voor meer foto's van Bailey op onze facebookpagina!

 https://www.facebook.com/DierenkliniekMeppel/

 

 


Eerdere huisdieren van de maand