Huisdier van de maand 

 

December: Bikkel vangt eikels!

Bikkel vangt eikels!
Bikkel, een zeer actieve Jack Russel, houdt van eikeltjes, rent er achteraan, knaagt erop en slikt soms ook wat door...
"Onze Bikkel is een heel lief en trouw beestje, die het liefst de hele dag apporteerspelletjes doet. Van grote stokken tot in de decembermaand dennennaalden van de kerstboom. Iedereen die bij ons op bezoek komt krijgt binnen vijf minuten iets voor de voeten geworpen. Reageer je niet dan legt ze het voorzichtig naast je op de stoel !! Leuk spelletje, maar het was haar bijna fataal geworden. Door haar gedrevenheid had ze deze keer een eikel uitgekozen. Maar dat die zoveel schade aan kon brengen hadden wij ook nooit bedacht. Bikkel heeft door haar enthousiasme de eikel heel door geslikt. Wij hebben dat niet gezien, maar ze werd op een dag heel ziek." vertellen Bikkels baasjes.  
 
Op dit moment liggen er op veel plaatsen erg veel eikels. Dit lijkt leuk, maar eikels zijn voor dieren niet ongevaarlijk, vertelt dierenarts Tobias. Paarden die veel eikels eten kunnen diarree en buikpijn krijgen, honden net zo. Eikels bevatten looizuur, een stof die vroeger gebruikt werd bij het looien van leer. Een behoorlijk giftig stofje, dat het slijmvlies van de maag en darmen aan kan tasten en dat nierschade kan geven.
"Bikkel werd de dag na het spelen met eikels erg ziek. Wilde niet meer eten en drinken en bleef maar overgeven. Gifgroen, bijna fluoriserend. We zagen haar steeds zwakker en afweziger worden." vertelt Bikkels baasje. Dierenarts Tobias: "Het bloed van Bikkel was zo dik dat het analyseapparaat er geen raad mee wist. We besloten Bikkel eerst aan het infuus te leggen.
 
Inmiddels was het weekend begonnen en dus werd Bikkel overgedragen aan de dienstdoende dierenarts in Meppel. Daar kwam ze als een zielig uitgedroogd hoopje binnen. Na anderhalve dag infuus knapte Bikkel goed op. Maar ze wilde nog steeds niet eten en bleef gifgroen braken. Door het spelen en de drukte van Bikkel was het infuusnaaldje gesneuveld. En ze was zo fit dat ze zondag lekker naar huis mocht. Op maandag weer terug naar Steenwijk..
 
Tobias: "De volgende dag voelde zij zich al wat beter, echter het eten kan ze nog niet goed binnen houden. Een röntgenfoto van de buik gaf geen reden voor ongerustheid. Toen Bikkel de maandag weer terugkwam en nog steeds bleek te braken gingen er alarmbellen in mijn hoofd af. De buik van Bikkel was intussen aardig geslonken zodat ik nu goed in de diepte door kon voelen. En daar was nu toch echt een ovale gladde vorm te voelen. Het leek een beetje op een... eikel! De eikel zelf is op een röntgenfoto dus niet goed zichtbaar! Dit geldt voor meer zaken die wel eens, per ongeluk, opgegeten worden. Denk aan sokken, touw, houtsplinters en dergelijke. Dezelfde ochtend  is Bikkel onder het mes gegaan en is de eikel uit de dunne darm gehaald." 
 
Bikkel doet het ondertussen weer erg goed. Hopelijk laat hij de eikels voortaan links liggen. "Na de operatie knapte ze snel op. Wat zijn wij blij dat we door deze operatie onze lieve Bikkel nog bij ons is !!! Dierenkliniek Steenwijk en dierenkliniek Meppel heel hartelijk bedankt voor de goede zorgen en een poot namens Bikkel." 


Eerdere huisdieren van de maand