Huisdier van de maand 

 

Oktober: Bob is misselijk

Bob is misselijk

Bob de Beagle is nog maar 6 maanden oud als hij op een zondagochtend ontzettend ziek is… 

Zijn baasjes hebben de dag ervoor de druivenbomen gesnoeid in de tuin en Bob heeft daar mogelijk iets van gegeten! Als zijn baasjes googelen of dit kwaad kan, schrikken ze zich rot!

Druiven zijn extreem giftig voor onze honden en katten, daarom nemen we de doodzieke Bob gelijk op en starten een infuustherapie om nierfalen te voorkomen. Het is inmiddels meer dan 12uur geleden dat hij de druiven opgegeten heeft. Hij is erg misselijk en slap, eet niets, kan nauwelijks lopen en heeft thuis veel gebraakt. Het is maar een zielig hoopje hond…

Voor de zekerheid nemen we contact op met het vergiftigingencentrum. Ook zij raden aan de opname heel serieus te nemen en direct nier- en leverfunctietesten te doen. De komende dagen zijn spannend aldus het centrum.  Bob is zo ziek, dat dit anders zo drukke pupje het infuusnaaldje zonder problemen accepteert, dus het infuus kan z’n werk doen als hij in de opname heerlijk gaat liggen slapen. Gelukkig hebben we goede bloedanalyse apparatuur en hoeven we niet lang op de uitslagen te wachten. De uitslagen zijn allemaal goed . De nierfunctie is, zoals het nu lijkt niet verminderd.  Bob lust ook al snel weer wat te eten en na een dag infuus en medicatie tegen misselijkheid gaat hij weer vrolijk als vanouds naar huis. De volgende dag is hij bij de controle echt weer helemaal de oude !

Het is nog onbekend door welk stofje honden zo ziek worden van druiven en wat de toxische doseringen zijn. Daarom worden we gebeld door het vergiftigingen centrum en de faculteit diergeneeskunde. Of  ze de gegevens van Bob mogen hebben?  Dat mag natuurlijk van ons en van de baasjes van Bob.

In de herfst zijn er meer intoxicaties die op de loer liggen! Naast druiven is er natuurlijk meer snoeiafval, zoals de veel voorkomende Hedera (klim-op), de rododendron en de meeste paddenstoelen. Maar ook eikels zijn erg giftig.  In eikels zitten grote hoeveelheden tannine, ook wel looizuur genoemd. Tannine beschadigt de binnenkant van bloedvaten. In de darmen bindt tannine aan eiwit en ijzer. Hierdoor ontstaat een tekort aan deze stoffen, waardoor het darmslijmvlies samen trekt. Dit veroorzaakt buikpijn, diarree, verstopping en kan leiden tot braken. Ook de nieren beschadigen waardoor een dier nierfalen kan krijgen. Uiteindelijk kan het dier komen te overlijden. Eikels zijn hard en eigenlijk te groot voor de darmen, ze kunnen dus ook vastlopen en verstopping veroorzaken.

Let op: ook 'onschuldige herfstproducten’ kunnen nare schade veroorzaken. Zoals de maiskolven die nu overal los voor het oprapen liggen na de oogst. Als een hond deze doorslikt lopen ze vast in de darm en veroorzaken grote schade.

Eerdere huisdieren van de maand