Huisdier van de maand 

 

Februari: Britt heeft de buik vol van kerst

Britt heeft de buik vol van kerst
Toen er röntgenfoto’s gemaakt werden schrokken Britt’s baasjes zich wild: het kerstballenhaakje dat thuis op de grond was gevallen prijkte nu helder wit midden op de röntgenfoto

Van katten zeggen we wel eens dat ze negen levens hebben. Maar beagle Britt kan er ook wat van. Ze had al twee keer een knie-operatie achter de rug en was inmiddels lekker op de been. Tot ze vlak voor de kerst met een hele andere klacht begon: braken. En niet een beetje, nee, àlles kwam er weer uit. Ze wilde steeds drinken, en braakte dat weer uit, en dronk weer een paar slokken, en braakte dat weer uit. Britt was het levende voorbeeld van het woord ‘hondsberoerd’.

In de spoeddienst
Haar baasjes durfden er niet de nacht mee in en hebben ’s avonds toch maar naar de praktijk gebeld. Daar liet ze zich (net als altijd) natuurlijk niet zomaar onderzoeken. Britt maakt er altijd een grote sport van om vanaf de onderzoekstafel bovenop het hoofd van de baas te klimmen. Ze stond met een hoge rug en gespannen buik en was zó ontzettend misselijk. De baasjes van Britt wonen vlakbij en waren lopend gekomen, onderweg had ze nog gepoept en dat ‘spetterde’ nogal, dus ze leek een heftige buikgriep te hebben. De dierenarts vroeg of ze iets raars had gegeten, toch geen chocoladeletter ofzo…? Na een paar injecties gingen ze huiswaarts, maar de klachten gingen dit keer niet over helaas.

Kerstballenhaakje
Toen er röntgenfoto’s gemaakt werden schrokken Britt’s baasjes zich wild: het kerstballenhaakje dat thuis op de grond was gevallen prijkte nu helder wit midden op de röntgenfoto (en dus in Britt haar buik). Ai. Het was al een poosje geleden dat de kerstboom opgetuigd was. Hoe lang zou het al in haar buik zitten? En is dit het enige wat ze op heeft gegeten? We hadden geen tijd om er lang bij stil te staan, want met het opnemen van de temperatuur zat er ook bloed aan de thermometer en Britt was er steeds slechter aan toe. Ze moest zo snel mogelijk geopereerd.

De buik vol van kerst
Tijdens de operatie was het opnieuw schrikken. De kerstballenhaak zat op een hele vervelende plek vast: de ene kant van de haak bij de uitgang van de maag, en de andere kant van de haak door de uitgang heen in de dunne darm vlakbij de alvleesklier. En dat bleek niet het enige: maag en darmen zaten vol met kerstslingers die Britt blijkbaar ook opgegeten had. De darmen waren er heel slecht aan toe. Omdat de slingers van de maag tot en met de dikke darm zaten werd het een spannende operatie. In de darm zitten veel bacteriën, dus daar snijden we liever niet in, maar nu hadden we geen keuze. Alle kerstslingers en de kerstballenhaak werden verwijderd en de gaatjes in maag en darmen werden weer gesloten. Maar de darm bleef paars en bewoog niet.Britt moest nu zelf vechten voor haar leven en aan het infuus werd ze wakker in de kliniek. Twee dagen later ging het nog niet goed, en we besloten haar toch opnieuw te opereren. De darmen zagen er nog steeds slecht uit en de alvleesklier was nu ook ontstoken. Maar voer moest wel door de darmen kunnen, er zat geen opstopping meer. 

Niet meer eng
Langzaam kikkert Britt op. Na een paar dagen mag Britt naar huis waar ze met heel erg veel liefde door de baasjes wordt verzorgd. En nu… staat er weer een springlevende Britt in de kliniek die alweer meer kilo’s terug heeft dan goed voor haar zou zijn ;) . Inmiddels is ze kind aan huis bij de dierenarts en ze laat zich nu veel makkelijker onderzoeken. Britt vindt ons gek genoeg niet meer eng!


Eerdere huisdieren van de maand