Huisdier van de maand 

 

September: Bruno !

Bruno !
Bruno is een prachtige Airedale Terriër van 4,5 jaar oud, die erg last kreeg van jeuk.

Bruno is een echte spring in 't veld, die graag met zijn baasjes wandelt en ook wel gekke streken uithaald.

Zijn mooie krullen werden ineens een stuk dunner en op sommige plekken werd hij zelfs kaal! Hij reageerde goed op medicatie, maar zodra het was uitgewerkt, kwam de jeuk gelijk weer terug. Het vervelende bij dieren is dat we niet kunnen uitleggen te stoppen met krabben of zelfs ´zachtjes´ te krabben, waardoor ze zich soms tot bloedens toe open krabben. Niks doen is dus geen optie.
De meest waarschijnlijke oorzaak voor Bruno zijn jeukklachten was een allergie, maar het begrip ‘’allergie’’ is natuurlijk erg breed. Honden kunnen immers allergisch zijn voor voer, pollen, kruiden, mijten en ga zo maar door.

We kunnen Bruno medicatie blijven geven tegen de jeuk, zodat hij in ieder geval jeukvrij is, maar zolang de prikkel aanwezig blijft zal hij dit dus levenslang nodig hebben. Er vanuit gaande dat hij nog minimaal jaren meegaat is dit dus wel een lastige beslissing! De andere optie is verder zoeken naar waar Bruno nu precies allergisch voor is.
De kosten van verder onderzoek naar een allergie gaan helaas al snel in de papieren lopen, maar de baasjes van Bruno waren erg gemotiveerd om verder te gaan, want hopelijk heeft hij dan straks geen medicijnen meer nodig!

Door wat bloed af te nemen bij Bruno konden we bepalen of hij veel antistoffen aanmaakte tegen bepaalde allergenen. Zo kwamen we erachter dat hij dit deed tegen meerdere soorten mijten. Hier is hij dus waarschijnlijk overgevoelig voor. Het laboratorium heeft voor ons een verdunning gemaakt met daarin deze allergenen, zodat we een ‘allergeen specifieke immunotherapie’’ kunnen starten bij Bruno. Dit wordt ook wel ‘’hyposensibiliseren’’ genoemd. Deze maand zijn we begonnen met de behandeling. Elke paar weken komt Bruno even langs voor een prikje met een kleine hoeveelheid van de verdunning. Zo proberen we ervoor te zorgen dat Bruno hier steeds minder gevoelig voor wordt. We bouwen dit langzaam op, bij elk prikje krijgt hij iets meer en kijken we hoe hij erop reageert. Het traject waar Bruno aan begonnen is, is lang. Er gaat nog zeker een half jaar overheen. Maar er is wel een kans van 70% dat het aanslaat, waardoor Bruno hopelijk geen medicijnen zal nodig hebben!
Bovendien vinden wij het ook erg gezellig als Bruno steeds even langskomt, want wat is hij toch een prachthond om te zien.


Eerdere huisdieren van de maand