Huisdier van de maand 

 

September: Dikkie Dik heeft kortere staart

Dikkie Dik heeft kortere staart
Dikkie Dik is een mooie rode ‘je-weet-wel’ kater van flink formaat.
Hij woont samen met z’n baasje in Meppel.

Op een vrijdagavond zit het baasje van Dikke Dik nietsvermoedend op de bank als zijn mooie rooie naast hem komt zitten. De schrik is groot als blijkt dat zijn staart  erbij bungelt! Het vel is er over zo’n 10 cm af en de peesjes zijn zichtbaar. Al met al een gruwelijk aanzicht.

Wij zijn net met het avondspreekuur begonnen als Dikkie Dik binnenkomt. We zeggen snel alle afspraken af, want het is snel duidelijk dat hij al onze aandacht nodig heeft.

We weten niet hoe het komt dat de staart van Dikkie Dik er zo bij hangt, dus voor de zekerheid maken we een röntgenfoto van z’n buik. Soms is er meer beschadigd dan aan de buitenkant te zien is.  Bij beschadiging van de staart is er vaak ook zenuwschade hogerop, waardoor dieren niet meer kunnen ontlasten of juist soms onzindelijk zijn. Gelukkig is op de röntgenfoto geen extra schade te zien. Dikkie Dik wordt dezelfde avond nog door ons geopereerd. Helaas verliest hij een groot deel van z’n staart. We moeten best hoog amputeren. Het eindresultaat ziet er toch best respectabel uit. Omdat het zo’n grote beschadiging is blijft hij ook een nachtje logeren, zodat we hem de volgende ochtend gelijk weer kunnen beoordelen.

Die ochtend is hij fit, heeft geen koorts en gebruikt al z’n ledemaatjes goed. Eten lust hij ook wel! Hij mag mee naar huis, met een hele grote kraag om! De 2 weken die volgen verlopen met wat hobbels, want hij kan blijkbaar bij z’n staart en dat is niet bevorderlijk voor de wondgenezing. Gelukkig mogen na 14 dagen de hechtingen eruit en doet hij het supergoed! Eind goed al goed :)

 


Eerdere huisdieren van de maand