Huisdier van de maand 

 

Januari: Een fijne kerst voor Dappie

Een fijne kerst voor Dappie
Dappie is een cavia dame (zeugje) van 4 jaar oud. Een hele lieve cavia dame!

Dappie is niet bang voor kinderen en laat zich rustig oppakken. Iedereen mag met haar spelen. Net zoals elke cavia is ze natuurlijk dol op witlof, paprika, komkommer en selderij. Alleen is maar alleen, daarom krijgt Dappie een vriendinnetje … Maar o jee, het nieuwe vriendinnetje zit wél erg graag bovenop Dappie.  Het nieuwe vriendinnetje blijkt een vriendje te zijn…........dat noemen we bij cavia ’s een beertje.


Dappie’s baasje maakt zich grote zorgen. En terecht, want met cavia’s is iets vreemds aan de hand. Een zeugje, kan zich alleen maar succesvol voortplanten, als ze gedekt wordt vóór dat ze 6 maanden oud is. Daarna vergroeit het bekken namelijk tot een stevig benig geheel, welke niet meer uitrekt als een baby-cavia geboren moet worden. Cavia baby’s zijn enorm groot vergeleken met hun moeder. Moeder draagt ze dan ook 63 dagen bij zich (net zolang als een hond of kat). Als de baby’s geboren worden (meestal 2 of 3) dan zijn ze helemaal af. Ze hebben haar, kunnen gelijk lopen en eten gelijk brokjes, hooi en groente ! Het zijn zogenaamde nestvlieders. Als een cavia gedekt is voor ze 6 maanden oud is en bevalt normaal, dan is dat de rest van haar leven geen probleem en kan ze meerdere nestjes krijgen.


Om te controleren of Dappie écht drachtig is, maken we een echo. Op de eerste echo is niets te zien, maar een week later op de 2e echo zien we wel degelijk een jong in Dappie’s buik. De dracht is nu zo’n 16-24 dagen onderweg. We weten nu al dat Dappie een keizersnede nodig heeft om te bevallen, dus we spreken af dat Dappie elke week op consult komt, voor een echo, zodat we moeder en kind goed in de gaten kunnen houden en precies weten wanneer de keizersnede gepland moet worden.

Nog geen week later belt het baasje van Dappie’s avonds op. Dappie verliest bloed!

Op een echo zien we geen levenstekens bij het jong en Dappie verliest zoveel bloed dat we snel moeten beslissen. We moeten het (dode) jong eruit halen.
Dat is best een beetje spannend, want een keizersnede bij cavia’s dat is zelfs voor ons geen routine klusje! Cavia’s zijn ook wel erg bijzondere dieren qua narcose. Dappie weegt precies eén kilo, maar krijgt net zoveel narcosemiddel als een hond van 12 kilo! Om onderkoeling (dat is eén van de meest belangrijke bijwerkingen van narcosemiddelen) te voorkomen te gebruiken we meerdere kruiken, krijgt ze vooraf verwarmde infuusvloeistof en om de ademhaling te ondersteunen krijgt ze extra zuurstof.


Tijdens de operatie blijkt dat we niets te vroeg zijn, de anders zo mooi roze baarmoeder is bijna zwart verkleurd en staat op knappen. We verwijderen de gehele baarmoeder mét jong om verder verspreiding van gifstoffen in haar kleine lijfje te voorkomen. De operatie verloopt verder heel voorspoedig en als haar buikje weer gehecht is, rest ons het wachten. Gelukkig ontwaakt Dappie al snel uit haar narcose. Het is inmiddels al laat in de avond, dus ze blijft wel een nachtje slapen in haar warme hokje. Voordat we weggaan eet ze zelfs alweer!

De volgende ochtend zit Dappie ons vrolijk aan te kijken met haar ondeugende oogjes. Ze zit smakelijk te kauwen op haar hooi. De wond ziet er mooi uit en ze lijkt wel nog vrolijker!  Dappie mag naar huis (met extra vitamine C tabletjes) en als ze vlak voor kerst nog even op controle komt is ze alweer zo goed als de oude Dappie!


Binnenkort wordt ze herenigd met een  vriendje, want Cavia baby’s    …   die komen er niet meer bij Dappie !


Eerdere huisdieren van de maand