Huisdier van de maand 

 

Augustus: Flo heeft geen jeuk meer !!

Flo heeft geen jeuk meer !!
Flo is een prachtige black-and tan Jack Russel terriër van 6 jaar jong. Jack Russel terriërs zijn normaal drukke hondjes en heel wat hond om in huis te hebben.

Flo (what’s in a name?) heeft haar hele leven al jeuk. Hele erge jeuk… Flo heeft namelijk atopische dermatitis.  Deze drukke Jack Russel heeft daardoor geen zin in spelen, rennen en eigenlijk geen plezier.


Atopie is vaak een erfelijke ziekte. Het kan dus vaker in de familie voorkomen. Atopie ontwikkelt zich normaal gesproken tussen het 1e en 3e levensjaar maar manifesteert zich soms ook op een latere leeftijd. Bepaalde rassen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van  voor atopie dan anderen.
Atopie kan seizoensgebonden zijn, zoals bij pollen, welke alleen gedurende bepaalde maanden in het jaar in de lucht zitten. Andere zijn het hele jaar aanwezig, zoals stofmijt. Maar zelfs bij seizoensgebonden allergenen kunnen de symptomen het hele jaar aanwezig zijn.


Het baasje van Flo  heeft van alles geprobeerd om van de jeuk af te komen. Er zijn allergietesten gedaan, maar die uitslagen waren zo bedroevend, dat behandeling door middel van hyposensibilisatie niet succesvol was. Ook hypoallergene voeding hielp niet. Flo bleef jeuk houden aan haar teentjes, en haar oren. De jeuk was zo erg dat ze door het krabben zelfs een ernstig ontstoken bloedoor kreeg. Haar baasjes waren ten einde raad.  Flo, die nog maar 6 jaar oud is, is zelfs op prednisolon medicatie gezet. Dat helpt natuurlijk wel tegen de jeuk, maar de bijwerkingen zijn erg heftig.  Flo werd ziek, ze was depressief, wilde niet meer spelen en werd ook nog eens schijnzwanger. Ten einde raad kwam Flo bij ons in de kliniek. Haar diep bedroefde baasjes wisten niet meer wat te doen. Misschien moest Flo maar ingeslapen worden !


Gelukkig konden we het baasje van Flo motiveren om samen nog een stap te maken. We zijn gestart met het medicijn cyclosporine, een drankje dat de allergische huidreactie op prikkels afremt, zonder de nare bijwerkingen van prednislon. Bij voldoende werking, kan na  4 weken afgebouwd worden naar om de dag doseren. Helaas heeft ook dit medicijn bij Flo geen effect gehad. Ze wordt er misselijk van en blijft jeuk houden. We zijn natuurlijk een beetje teleurgesteld, maar gelukkig zijn we nog niet ‘uitgedokterd’.
Sinds kort is er nog een nieuw medicijn op de markt in de strijd tegen de atopische dermatitis. Het middel Apoquel werkt anders dan álle andere allergie medicatie. Huidcellen die allergisch reageren op prikkels maken stofjes aan, de zogenaamde cytokines. Deze cytokines komen in het bloed en zorgen ervoor dat het lichaam ontstekingsstofjes aanmaakt en een seintje geeft naar het zenuwstelsel zodat ‘jeuk’ ervaren wordt.


De werkzame stof in het medicijn Apoquel verhindert dat de cytokines hun werking doen, daardoor ontstaat er geen jeuk, geen ontsteking en dus geen reactie! Het medicijn wordt de 1e 14 dagen 2 x daags gegeven, daarna 1 x daags voor onderhoud. Het moet levenslang gegeven worden. Uiteraard blijven alle andere maatregelen om jeuk te voorkomen van kracht. Dus Flo blijft op hypoallergene voeding en krijgt goede anti-vlo behandelingen.

Het werkt ! Al na 3 dagen! Flo is eindelijk zonder jeuk! Doordat haar huid rustig werd, konden we ook eindelijk beslissen om haar te steriliseren, ze is volledig hersteld na de kijkoperatie en ook al kijkt ze bij ons nog steeds niet blij….haar baasjes zijn weer heel tevreden met hun vrolijke drukke spelende Jack Russel Terriër.

Wil u meer informatie over Atopie bij de hond? Neem gerust contact op!


Eerdere huisdieren van de maand