Huisdier van de maand 

 

Augustus: Hanna

Hanna
Hanna heeft baarmoederontsteking en moet vechten voor haar leven!

Hanna is een knappe schotse collie van 6 ½ jaar oud. Ze is altijd vrolijk, lief, gezond en actief.  Maar toch voelde ze zich op een dag niet lekker. Het baasje van Hanna merkte op dat ze veel matter was dan normaal. Ze likte veel aan haar vulva en daar kwam ook vieze gele troep en bloed uit. Haar loopsheid was toch al 6 tot 8 weken geleden, dus dat kon het niet zijn. Ook had Hanna gebraakt. Het baasje heeft haar temperatuur thuis gemeten, maar ze had gelukkig geen koorts.  Zaterdagavond werd Hanna echter ineens veel zieker. Ze wilde niet meer bewegen en ademde erg zwaar. Bij de dierenarts bleek haar temperatuur 40.6 graden Celsius te zijn! Op de echo was een gevulde baarmoeder met etter te zien. Hanna was inmiddels hondsberoerd en moest ook nog met spoed geopereerd worden! Haar eierstokken en de vieze baarmoeder vol etter moesten direct verwijderd worden.

Tijdens de operatie bleek de baarmoeder zelfs te zijn geknapt. Het pus zat daardoor los in haar buikholte en dit is de reden waarom Hanna zich ineens zoveel slechter voelde. Hanna heeft gevochten voor haar leven en is door het oog van de naald gekropen. Gelukkig is ze volledig hersteld! Ze kreeg een mooi oranje pakje om het Nederlands dameselftal te supporteren!


Hanna heeft een acute etterige baarmoederontsteking gehad, ook wel pyometra genoemd. Dit komt regelmatig voor bij teven die niet gesteriliseerd zijn. Klachten treden enkele weken tot enkele maanden op na de loopsheid (gemiddeld 6 tot 8 weken erna). Het komt vaak voor bij oudere teven omdat zij al veel loopsheden hebben doorgemaakt. Door met name progesteroninvloeden wordt de baarmoederwand dikker en vormt zich een aantrekkelijk milieu voor bacteriën. De bacteriën veroorzaken een etterige ontsteking in de baarmoeder en produceren gifstoffen die in de bloedbaan terecht komen. Dit maakt de honden zeer snel erg ziek (braken, koorts, suf) en vaak gaan ze veel drinken. Wanneer de baarmoederhals open is komt er bloederige en etterige uitvloei uit de vulva. Dit hoeft echter niet altijd een symptoom te zijn. Bij een gesloten baarmoederhals blijft al het vieze vocht in de baarmoeder zelf.


Pyometra is levensbedreigend! Dit is ook 1 van de redenen dat wij sterilisatie adviseren. Sterilisatie op jonge leeftijd vermindert daarnaast de kans om mammatumoren. Bij sterilisatie tussen de eerste en de tweede loopsheid is de kans op mammatumoren zelfs met 95% afgenomen! Natuurlijk voorkomt sterilisatie ook ongewenste nestjes.  


Wil je meer weten over dit onderwerp? Klik dan hierEerdere huisdieren van de maand