Huisdier van de maand
Juli: Jaeley-Yara heeft epilepsie

Op 9 januari 2012 is Dierenkliniek Meppel geopend. En dat was ook de eerste dag dat we Jaeley mochten ontmoeten. Toen nog als jonge stuiterbal. Haar baasjes hebben een hele veestapel en zijn dan ook regelmatig te gast bij ons. Wat voor rassen Jaeley in zich heeft weten we niet zeker, maar haar mooie koppie en vacht doen denken aan een Groenendaeler herder, de hoogte en guitige pootstand aan een Basset.
Jaeley is een gevoelig typetje, ze is snel nerveus en bij ons best bang. Gelukkig heeft ze een baasje die daar begrip voor heeft en gaat ze ondanks de angst steeds keurig bij ons op tafel en accepteert alle onderzoekjes prima. Een koekje aannemen van de dierenarts ?? Nooit….!
Ook voor medicatie is Jaeley erg gevoelig, Als ze ziek is en er moet medicatie gegeven worden dan kunnen we er vast op rekenen dat ze last krijgt van de bijwerkingen. Dus we zijn altijd extra voorzichtig met haar.
Jaeley is nu 8 jaar oud. Ongeveer een jaar geleden ging er iets goed mis..
Haar baasjes vertellen:
Op zaterdag 23 juni 2018, ging het aan het eind van de ochtend mis. Jaeley kon niet goed opstaan van haar kussen en kon geen balans houden. Haar linker voorpootje was verkrampt, haar kop hield ze strak naar achteren en lopen ging even niet meer. Ik wist gelijk, dat het niet goed was. Nadat ik de dierenarts had gebeld, konden we gelukkig gelijk terecht in de praktijk in Meppel. Eenmaal in de praktijk, ging het helemaal mis. Jaeley kreeg een epileptische aanval; schudden met het lichaam, kwijlen, urine laten lopen, klappen met de kop. De aanval die uiteindelijk maar 20 seconden duurde, leek voor ons wel urenlang te duren. Nadat we van de schrik waren bekomen en ook Jaeley na ruim een uur weer een beetje zichzelf was, gingen we weer naar huis. 7,5 week ging het goed, tot Jaeley plots aan het eind van de avond opnieuw een aanval kreeg. Dit keer bleef het beperkt tot niet kunnen springen, veel hijgen en kwijlen en een verkrampt pootje. 5 dagen later kreeg ze een soortgelijke aanval. Uiteindelijk duurden deze aanvallen nog geen 10 seconden, maar nu was wel de vraag: 'Hoe gaan we nu verder?' Na alles tegen elkaar afgestreept te hebben en na diverse gesprekken met de dierenartsen, heb ik besloten om een MRI scan te laten maken in het dierenziekenhuis in Drachten. De scan vond plaats op 22 augustus 2018. Jaeley is ruim een uur onder narcose geweest, zodat ze alles goed konden bekijken. Na 1,5 uur kregen we gelijk de uitslag: Jaeley heeft primaire epilepsie en dat was de gunstige variant. Er is geen aanwijzing gevonden waarom ze epilepsie heeft ontwikkeld. Diezelfde avond zijn we gestart met de Phenoral tabletten. Deze zal Jaeley de rest van haar leven krijgen. Al heel snel bleek, dat de dosering van 3x daags een halve tablet, veel te hoog gegrepen was voor haar. Jaeley is een heel gevoelige hond, die dan ook alle bijwerkingen kreeg, die je maar kón krijgen: wiebelen op de poten, enorm hijgen, heel veel drinken, plas niet op kunnen houden. Haar 10x op een dag uitlaten was er niets bij. De hoogte van de dosering werd afgebouwd om te kijken hoe ze er op reageerde. Jaeley krijgt nu 3x daags een kwart tabletje. Halverwege het nieuwe jaar hebben we haar Phenobarbitalspiegel geprikt en Jaeley zit bovenin het niveau. De tabletten doen dus hun werk en slaan aan! We zijn inmiddels een goed jaar verder en het gaat goed met haar! Ze heeft geen aanvallen meer gehad en is weer de vrolijke, blije en lieve Jaeley zoals we haar altijd kennen. Ik ben de kliniek enorm dankbaar voor al hun hulp!
Epilepsie bij honden is nog steeds een lastig te behandelen aandoening. Primaire epilepsie treedt meestal op tussen 1 en 5 jaar leeftijd. Er is dan geen andere ziekte gevonden die de aanvallen kan verklaren. Primaire epilepsie komt bij sommige rassen vaker voor en is bewezen erfelijk. Een dier met epilepsie moet dus uitgesloten worden van de fokkerij. Secundaire epilepsie komt voor als gevolg van nier of leverfalen, ontstekingen van kop of hals of als gevolg van een hersentumor.
Als u huisdier een epilepsieaanval heeft gehad, zullen we meestal voorstellen om voor controle naar de praktijk te komen voor een (bloed)onderzoek. Als je hond aanvallen heeft die langer dan 5 minuten duren, of als deze aanvallen vaker dan 2 keer per maand optreden is het verstandig om medicatie in te zetten. Een écht medicijn tegen epilepsie is er niet. De medicatie kan alleen de aanvallen onderdrukken. Het meest gebruikte medicijn bij epilepsie is phenobarbital. Helaas heeft dit medicijn ook bijwerkingen, zoals versuffing, vraatzucht en toxische effecten op de lever. Het is dus belangrijk de dosering goed af te stemmen per patiënt. De individuele dosering verschilt per dier. Daarom wordt er na de opstartdosering op basis van gewicht, na 2-3 weken een bloedonderzoek ingesteld om de hoogte van de bloedspiegel te bepalen. Zo weten we zeker dat de dosis hoog genoeg is om de aanvallen af te remmen en hebben we zo min mogelijk bijwerkingen. Dit bloedonderzoek kan bij ons in de kliniek plaatsvinden, we bespreken dezelfde dag de uitslag en kunnen snel bijsturen.
Wil je meer weten over epilepsie, kijk dan op:
https://dkmeppel.nl/ziekte-en-behandeling/honden/epilepsie/1587
Eerdere huisdieren van de maand
- September 2020: Dikkie Dik heeft kortere staart
- Augustus 2020: Puck heeft een zomerprobleempje: Een grasaar!
- Juli 2020: Otje
- April 2020: Foxy & Colette houden geen afstand
- Februari 2020: Pieter heeft een ruisje
- Januari 2020: Bailey heeft geen bulten meer
- November 2019: Angels stenen
- Oktober 2019: Gandhi knapt weer op!
- September 2019: Lucky en de gootsteenontstopper
- Augustus 2019: Hanna
- Juli 2019: Jaeley-Yara heeft epilepsie
- Juni 2019: Max de Beagle
- Februari 2019: Dushi's operatie
- Januari 2019: Wollen Woody
- November 2018: Swabber heeft last van z'n oor
- Oktober 2018: Bob is misselijk
- September 2018: Bruno !
- Augustus 2018: Chuck Norris en de bamboestok
- Juli 2018: Vrolijke Sepp!
- Mei 2018: Lady's oren
- Maart 2018: Steffie heeft mooie billen gekregen !
- Januari 2018: Bloem 's wonderlijke avontuur
- November 2017: Nox heeft geen kikker in z'n keel..
- Oktober 2017: Smokey heeft een MEGAcolon
- Augustus 2017: Stoere Bender !
- Juni 2017: Johnny Walker
- Mei 2017: Nosy het micro varkentje
- Februari 2017: Cooper is een beetje dom
- Januari 2017: Een fijne kerst voor Dappie
- December 2016: Bikkel vangt eikels!
- November 2016: Trientie is prachtig !
- September 2016: Mishja en de Dromesteen
- Augustus 2016: Flo heeft geen jeuk meer !!
- Juli 2016: CSI met Saar
- Juni 2016: Poes heeft (g)een raar oog
- April 2016: Zorro is een macho
- April 2016: Noa de mooie Main Coon
- Februari 2016: Polletje op tafel
- Januari 2016: Funky: geen mond vol tanden
- December 2015: Charlie is zijn bal kwijt
- November 2015: Madajas Magic Master Malibrat wordt Piraat Eenoog
- Oktober 2015: Het Noa dossier
- September 2015: Diva
- Augustus 2015: Donder en Bliksem in het Wilde Westen
- Juli 2015: Joppers wonder
- Juni 2015: Wolf speelt gevaarlijk mikado
- Mei 2015: Een ooglidcorrectie voor Reno
- Maart 2015: Tess is weer vrolijk
- Maart 2015: Calimero snottert
- Februari 2015: Britt heeft de buik vol van kerst