Huisdier van de maand 

 

Juni: Johnny Walker

Johnny Walker
Johnny is een hele stoere herdershond. Hij woont samen met z’n maat Whisky bij een dito stoere baas met gezin.

Een ‘echte’ politiehond  in hart en nieren dus. Helaas heeft John al vroeg medische pech.  Als hij 4 jaar oud is, en volop in training…blijkt dat hij niet goed mee kan komen.  Uit röntgenonderzoek  blijkt dat hij heupdysplasie heeft. HD is een erfelijke heupafwijkingen die veel voorkomt bij herdershonden. Via fokkerij probeert men al jaar hier verbetering in te brengen. Het vaststellen van deze aandoening betekent voor de meeste politiehonden dat er een eind komt aan hun carrière, zo ook voor Johnny. Maar er is goed nieuws. Hij mag met vervroegd pensioen en omdat hij ook wel erg lief is, mag hij huishond worden.
Die taak vervult hij óók met verve. Echter zijn gezondheid blijft wel een dingetje. Zo krijgt hij in het voorjaar van 2016 ineens een heel erg dikke poot, met hoge koorts. Zonder aanleiding is hij ineens doodziek. Gelukkig knapt hij met medicijnen als snel weer op… tot de herfst.
Johnny heeft op zijn rechterschouderblad en klein knobbeltje, hard als een erwt, hij likt er ook steeds aan. Een punctie gevolgd door cytologie wijst in de richting van een ontsteking. Na een antibioticakuur wordt het wel rustiger, maar gaat nooit echt weg. Tot hij in maart weer bij ons is, de bult op z’n schouder is ineens vuistgroot geworden. Keihard en pijnlijk. Hoe je het ook wendt of keert, dit is niet goed en we plannen een operatie in om de enorme bult weg te halen. In de veronderstelling dat er misschien een splinter in de enorme bult zit.
De grote operatie verloopt voorspoedig (zie foto) en de bult wordt eerst door ons onderzocht, maar we vinden geen vreemd voorwerp. Pathologisch onderzoek moet duidelijkheid geven. Een week later komt het antwoord. De bult op de voorpoot van Johnny blijkt een histiocytair sarcoom! Een sarcoom is een zeer kwaadaardige weke delen tumor, die indien niet volledig verwijderd,  snel voor meer ellende zal zorgen doordat hij ander weefsels ingroeit en heel groot kan worden.
Ondertussen gaat het met John niet heel goed. Zijn enorme operatiewond is opengeknapt en ontstoken. Helaas zal er alleen een  ‘secundaire’ genezing mogelijk zijn, dat betekent dat het lichaam het gat zelf moet vullen met nieuwe cellen en huid. Samen met zijn supergemotiveerde eigenaar  komt hij elke 3 dagen op controle. We wassen de wond, zalven de wond en pakken hem steeds vakkundig in. Om te voorkomen dat hij zelf aan z’n wond knutselt draagt hij overdag bij afwezigheid van z’n eigenaar een muilkorf. Het is al met al geen bijzonder leuke tijd. Na 6 weken is het resultaat gelukkig daar. De wond is bíjna dicht ….. laatste loodjes duren het langst, vooral omdat de wond op z’n beweeglijke plek zit. Diep respect voor deze eigenaar en de liefde voor zijn stoere politiehond.

Kijkvoor meer foto's van Johnny's wond op onze facebookpagina.


Wilt u meer weten over de training en opleiding van politiehonden in Meppel? Kijk gerust eens rond op  http://phvmeppel.nl/  of ga eens kijken bij een training of wedstrijd. Eén keer per jaar is er een grote landelijke wedstrijd in Meppel. Een spektakel dat zeker de moeite waard is om te zien.Eerdere huisdieren van de maand