Huisdier van de maand 

 

Mei: Lady's oren

Lady's oren
Lady is een vrolijke lieve Rhodesian Ridgeback van bijna 11 jaar oud. Ze heeft 1 raar oor.
We noemen dit een schrompeloor. Het oor is hard en bobbelig en kleiner dan een normaal goed oor. Bij mensen komt dit ook voor, vooral in de vechtsport. Het wordt dan ook wel een bloemkooloor genoemd. Schrompeloren ontstaan in het ‘genezingsproces’ van een bloedoor.
Bloedoren of othaematomen zijn bij honden (en soms katten) het gevolg van heel hard flapperen met de oren. Er kan dan een onderhuids bloedvaatje knappen, het bloed stroomt dan tussen het kraakbeen en de huid. Hierdoor zwelt het oor op tot een ballon. Het is heel pijnlijk en het oor wordt zwaar, hierdoor gaat de hond nog meer flapperen.
Een paar weken geleden was er ineens iets mis met Lady’s goeie oor! Helemaal opgezwollen en pijnlijk komen ze bij de dienstdoende dierenarts. Deze prikt het oor lek, zodat het leeg kan lopen. Vervolgens krijgt Lady een kopverband om, zodat het oor stevig tegen haar kop aan gedrukt zit en niet meer vol kan lopen.
 
Helaas, het lukt niet. Na een paar dagen is het verband smoezelig, en het oor weer dik. Na nog eens opnieuw aanprikken is Lady er helemaal klaar mee. Deze stoere leeuwenvanger staat bibberend op tafel. Het oor is pijnlijk en steeds opnieuw aanprikken doet ook zeer. En zo’n kopverband is ook echt niet tof!
Lady is, ondanks haar leeftijd, nog een hele fitte Ridgeback en kan een narcose (aangepast aan haar leeftijd) nog best aan. Dus we besluiten haar aan het oor te opereren. Dat gaat met een speciale techniek, die eigenlijk heel eenvoudig is:
Eerst wordt er een grote S-vormige snede gemaakt aan de binnenzijde van de steriel gemaakte oorschelp. Alle bloedstolsels worden verwijderd en het kraakbeen schoon gespoeld. Vervolgens wordt de huid met heel veel verticaal geplaatste hechtdraadjes weer aan het kraakbeen vastgemaakt. In totaal meer dan 50(!), een tijdrovend klusje!
Om het oor goed te beschermen moet Lady nog 2 dagen een verband om, gelukkig ziet het er mooi uit en kunnen we na 10 dagen alle draadjes zonder narcose(!) bij deze heldin verwijderen. Lady heeft haar goeie oor behouden, het ziet er weer prachtig uit!


Eerdere huisdieren van de maand