Huisdier van de maand 

 

November: Madajas Magic Master Malibrat wordt Piraat Eenoog

Madajas Magic Master Malibrat wordt Piraat Eenoog
Brat heeft een zeer oog. Het baasje van Brat denkt dat hij het oog beschadigd heeft met spelen.. of heeft hij zich gestoten?

Hij is er beetje ziek van, veel te rustig. Als we het oog goed bekijken, zien we helaas dat het veel erger is. Deze mooie Cocker Spaniel (eigenlijk heet hij heel sjiek Madajas Magic Master Malibrat) heeft glaucoom, ook wel  groene staar genoemd. Bij glaucoom is de afvoer van vocht (kamerwater) uit de oogbol verstoord. Daardoor neemt de druk in het oog toe en zwelt de oogbol op. Het gevolg is stevige hoofdpijn! Door de druk in het oog raken structuren in het oog beschadigd met als gevolg verlies van het gezichtsvermogen. Al na 2-3 dagen verhoogde druk is het gezichtsvermogen onherstelbaar beschadigd. Meestal valt het de eigenaar pas op als er een waas over het oog komt. Dat betekent dat men dan dus acuut naar de dierenarts moet!
Er zijn verschillende soorten glaucoom, primair glaucoom is erfelijk komt door een afwijkende bouw van het oog (bij Brat niet het geval). Meestal betreft dit dan beide ogen. Secundair glaucoom ontstaat als gevolg van een andere oogaandoening, zoals een lensloslating (dit heeft Brat) of uveiitis (ontstoken iris). Maar ook maligne lymfoom (een soort kanker) in het oog is een bekende oorzaak.


Brat krijgt gelijk speciale oogdruppels van ons, deze zorgen voor een beter afvoer van het vocht (kamerwater)in z’n oog. Uiteraard krijgt hij ook goede pijnstilling. Een paar dagen later kunnen we in z’n oog kijken, want de blauwe waas is weg. De druppels lijken hun werking goed te doen. Maar omdat glaucoom bij cocker spaniels een bekend erfelijke oorzaak is en we graag willen weten of z’n oog te redden is verwijzen we hem tóch naar een echte ‘dieren oogspecialist’ bij Specialisten Centrum De Kompaan in Ommen. Een specialist heeft meer oogheelkundig instrumentarium en uiteraard kennis van specialistische oogbehandelingen.


Deze specialist doet bij Brat een oogdrukmeting. Belangrijk, want nu kunnen we meten of de druk toeneemt, afneemt of gelijk blijft. En natuurlijk wordt ook z’n ander oog gemeten en bekeken. Eerst gaat het goed, Brat krijgt een extra oogdruppel erbij, want z’n lens is losgelaten en daardoor is de glaucoom ontstaan. Het gaat gelukkig goed met z’n andere oog. Het glaucoom oog is helaas niet meer functioneel, hij ziet er niets meer mee. Als Brat een paar weken later voor controle bij de oogarts is, blijkt de druk in z’n oog ondanks nieuwe druppels toch toegenomen. Er is nu nog maar eén optie. We moeten zijn oog verwijderen. Hoe akelig dat ook klinkt, hij heeft nu een heel pijnlijk oog, waar hij niets mee ziet. … Het is dan uiteindelijk fijner om géén oog te hebben.

De operatie verloopt heel voorspoedig. Een dag na de operatie gaat het gelukkig alweer heel goed met hem. Hij is alweer lekker vrolijk en hoeft ook al die druppels niet meer !

Veel oogaandoeningen vereisen snel ingrijpen. Glaucoom staat bovenaan op het spoedgevallenlijstje! Ga daarom direct aar uw dierenarts als u de volgende symptomen ziet:


-    Blauwe waas op het oog
-    Niet geaaid willen worden op de kop
-    Niet eten en veel slapen
-    Veel knipperen
-    Veel rode vaatjes zichtbaar in het oogwit
-    Sterk vergrote pupil
-    Het oog lijk te groot

 


Eerdere huisdieren van de maand