Huisdier van de maand 

 

Mei: Nosy het micro varkentje

Nosy het micro varkentje

Bij Dierenkliniek Meppel behandelen we alleen gezelschapsdieren, toch?

 

Dat wil in de meeste gevallen zeggen dat we meestal honden, katten, konijnen en knaagdieren behandelen. 
 
In uitzonderlijke gevallen zien we een keer een fret, baardagame of schildpad. Maar dan hebben we het toch wel gehad qua diersoorten. Tot afgelopen jaar, want nu hebben we ook een varken in ons klantenbestand !

Micro- varken Nosy is in december geboren en is in Meppel komen wonen. En ja, ze is écht een gezelschapsdier hoor! Nosy heeft een hok met stro in de tuin, maar is eigenlijk de hele dag bezig met het ‘volgen’ van haar bazinnetje,  vriendinnetje Mini (-Cooper) de Jack Russel en een kudde kippen. Slapen doet ze binnen, in haar bench in de keuken onder een lekker zacht fleece dekentje. Ze eet het liefst de hele dag snoeptomaatjes en als je haar buikje aait draait ze op haar rug, zoóo lekker is dat.
Micro-varkens blijven klein, écht klein dus … het is geen echt ras, maar ze worden gefokt uit kleine varkens uit mini-lijnen. Volwassen wegen ze maximaal zo’n 10-20 kg (formaat kleine hond).
 
Varkens zijn heel geschikt als huisdier, ze zijn schoon, zindelijk, slim en gezellig. Maar pas op als je een micro-varken gaat kopen! Niet alle micro varkens blijken echte micro’s. Soms worden biggen verkocht als micro en blijken ze na een jaar toch 150 kilo te wegen… Dus bezint eer ge begint en laat je voorlichten door een goede fokker.

 
Als Nosy bij ons komt is ze 3 maanden weegt ze 4.5 kilo. Het is tijd om haar te steriliseren…. Waarom doen we dat? Heel eenvoudig. Zeugjes worden tussen de 3-5 maanden voor het eerst ‘berig’ ofwel geslachtsrijp. Een berige zeug wil maar eén ding en dat is GEDEKT worden. Gedurende 5-7 dagen zijn ze niet voor rede vatbaar, slopen alles om maar uit te breken op zoek naar een geschikte partner… Kortom een berige zeug in huis, hoe klein ook, dat wil je echt niet.
 
Een varken opereren, dat is voor ons ook geen dagelijks kost. En al hebben we de nodige ‘landbouwhuisdieren’ ervaring in ons team, we roepen toch de hulp in van een echte varkensdokter. Peter Klaver, ex- dierenarts van Artis van Dierenkliniek Klaver4Dieren heeft heel veel ervaring met hobby-varkens. gelukkig wil hij komen helpen. Onder zijn deskundige begeleiding brengen we Nosy ons onder narcose gebracht en zoeken we in haar buikje de eierstokken op om ze te verwijderen.  Natuurlijk krijgt ze net als al onze operatiepatienten een warmtematje, extra zuurstof en pijnstillers. 
 
Gelukkig verloopt de operatie heel voorspoedig. Ze mag wakker worden in de armen van assistente Krista, want die kan haar bijna niet meer loslaten. Na 2 uurtjes mag ze alweer naar huis. De volgende dag is ze alweer lekker aan het rondkuieren en snoept alweer van de tomaatjes!
 
Wil je ook een varken als huisdier? Verdiep je eerst in varkens voor je er één aanschaft. Veel informatie kun je vinden in :
 
‘Het grote kleine varkensboek’ die kun je bestellen via :www.varkensboek.nl

Voor meer informatie over Peter Klaver kijk je op: Klaver4dieren.nlEerdere huisdieren van de maand