Huisdier van de maand 

 

Juni: Olivia is gesteriliseerd

Olivia is gesteriliseerd
Olivia is een chihuahua dametje van 9 jaar. Dit is een mexicaans hondenras welke valt onder de ‘toybreeds’ ze zijn dus heel erg klein.

Olivia weegt 2.5 kg en woont samen met  haar chihuahua  vriendjes Storm, Belle, kruising Franse Bulldog Lotte en hun baasje Wanda in Meppel.

Oliva bleek een goed gelukt Mexicaans exemplaar en mocht als jonge dame shows lopen. Uiteindelijk is ze nooit ingezet voor fokkerij.  Ze heeft nooit problemen gehad met haar loopsheid, dus was er tot nu geen reden om haar te steriliseren.

Afgelopen maand, kwam het baasje met Olivia bij ons op afspraak, omdat Olivia niet fit leek.

Opvallend was vooral dat haar buik erg dik was geworden en dat ze veel meer dronk dan normaal.

Bij niet- gesteriliseerde teefjes op leeftijd, zijn we áltijd alert op het ontstaan van baarmoederontsteking, of wel een pyometra.

Bij ongeveer 70% van de teefjes ontstaat dit vlak na de loopsheid, al dan niet gecombineerd met schijnzwangerschap. Het komt zowel bij grote als bij kleine honden voor en is voor dierenartsen één van de hoofdredenen om vroeg te willen steriliseren.

Bij Olivia bleekeen flinke pyometra te zijn ontstaan, dit was duidelijk te zien op de echo. De baarmoedermond was gesloten gebleven en dus toonde ze geen uitvloeiing. Des te spannender was de operatie, want dit brengt vele risico’s met zich mee!

Na een bloedonderzoek om o.a. de nierfunctie te controleren heeft ze van ons een infuus gekregen en zijn we vlot gestart met de operatie. Deze is gelukkig zonder complicaties verlopen. Diezelfde avond is ze weer mee naar huis gegaan en gelukkig goed hersteld.

Wil je meer weten over sterilisatie of pyometra, klik op de links


Eerdere huisdieren van de maand