Huisdier van de maand 

 

Februari: Pieter heeft een ruisje

Pieter heeft een ruisje
Dit is Pieter. Pieter is een prachtige sphynxkater van 7 maanden oud.

Hij is bont van kleur, zoals dat heet. Zonder vacht. Want deze raskatten zijn kaal. Dat is even wennen als je er  nog nooit een gezien (of gevoelt) hebt. Verder zijn het gewoon katten hoor.

Sphynxen zijn enorm leuk van karakter, geen allemans vrienden, eigenzinnig en af en toe een beetje raar.  Zo ook Pieter. Of Pietertje zoals wij hem hier noemen. Pietertje heeft een hartruis, niet zo maar een beetje, nee, een hele luide ruis.

Pietertje weet dat niet, van die hartruis, hij voelt er niets van. Maar hij laat wel weten dat hij een kater is! Pieter moet dus gecastreerd worden. Hartruis of geen hartruis. Voor een castratie moeten katers onder narcose, zo ook Pieter, en dat vinden we een beetje spannend, zolang wij nog niet weten wat voor consequenties zijn hartruis heeft voor zijn gezondheid.

Daarom krijgt hij van ons een ‘aangepaste’ narcose met middelen die zijn bloeddruk en hartslag zo min mogelijk beïnvloeden en er toch voor zorgen dat hij geen pijn voelt bij zijn operatie. Ook krijgt hij een infuusnaaldje voor de operatie zodat we hem direct medicatie in de bloedbaan kunnen geven en kunnen bijsturen waar nodig. Scheren hoeven we dit keer niet.

De narcose en castratie verlopen heel voorspoedig, na ongeveer 10 minuten (!) is Pieter alweer aan het wakker worden en na 2 uur gaat hij weer mee naar huis. Ondanks het vlotte verloop is hij toch wel wat onder de indruk van het hele gebeuren. Gelukkig is hij vlot hersteld en snel weer helemaal de oude.

Op de foto heeft Pieter zijn winterjas aan!


Eerdere huisdieren van de maand