Huisdier van de maand 

 

Juni: Poes heeft (g)een raar oog

Poes heeft (g)een raar oog
Poes is een heel grappig konijn, haar ene oor staat omhoog en de ander hangt naar beneden. Het baasje van Poes mocht vroeger geen poes, dus kreeg ze een konijn en die noemde ze poes..

Huisgenoot poes Lies hebben we al vaker gezien, afgelopen half jaar had ze last van een vervelende oogontsteking, die gelukkig weer helemaal genezen is. Maar nu was het ineens mis met het oog van Poes (het konijn). Haar linkeroog is ontstoken, de oogranden zijn helemaal rood en geïrriteerd, maar IN het oog zien we ook wat raars. De normaal mooi zwarte pupil is helemaal wit en er zitten allemaal bloedpropjes in het oog. Het ziet er echt naar uit.
De eigenaar van Poes twijfelt gelukkig niet, we starten gelijk met zalven en antibiotica en een paar dagen later wordt Poes geopereerd, het oog zal namelijk nooit meer normaal functioneren en doet heel zeer, dus we gaan het weghalen.
Poes is de ideale patiënt en de operatie verloopt super. Al snel eet en drinkt ze weer normaal en is weer haar vrolijk zelf. Het oog wat we verwijderd hebben is onderzocht door de patholoog. Het is geen goed nieuws. Het rare witte ding in het oog blijkt een tumor te zijn. “uveaal maligne lymfoom” zo luidt de diagnose.. Het is een tumor uitgaande van de iris.

Er is niet veel aan te doen, dit soort tumoren verspreiden zich vaak naar lymfknopen, longen en lever. Oncologie is bij konijnen nog geen erg ontwikkelde geneeskunst en we besluiten het hierbij te laten. Poes is gelukkig nog niet ziek, we hopen dat we er op tijd bij zijn geweest. Ondertussen went Poes prima aan het leven met 1 oog. Als het haar is terug gegroeid zal het nauwelijks opvallen.


Eerdere huisdieren van de maand