Huisdier van de maand 

 

Februari: Polletje op tafel

Polletje op tafel
Dit is Polletje. Veel mensen moeten twee keer kijken voor ze zien wat voor beestje dit is. Polletje is wit, snel, kan overal razendsnel in kruipen, is heel erg lief, en houdt van rotzooi maken. Polletje is een fret.

Samen met zijn frettige vriendje Bas-jan is hij opgegroeid tussen de katten. Polletje is wel een bijzonder figuur, hij loopt overal, maar dan ook echt overal achter zijn baasjes aan alsof hij een hondje is. Maar een fret is natuurlijk geen hond. En ook geen kat. Hoewel… hij doet wel zijn behoefte op de kattenbak, heel handig.

Goedaardig
Veel ziektes die mensen hebben, komen ook bij dieren voor. Bultjes en tumoren komen helaas ook voor bij dieren. En laat Polletje nou zo’n bultje hebben. Net als bij mensen gebruiken we daarvoor soms dat nare woord ‘kanker’. Gelukkig zijn er ook heel veel goedaardige vormen van kanker. Maar wat betekent dat eigenlijk, ‘goedaardig’?
Goedaardig betekent dat het niet uitzaait, zich niet verder verspreid door het lichaam. Maar het kan wel hard groeien en in de weg gaan zitten of in andere belangrijke weefsels groeien.

Bultje
Wat kan je doen als je een bultje voelt bij je huisdier? Als dierenarts kunnen we het bultje aanprikken. Met een dun naaldje zuigen we dan wat cellen uit het bultje. Echt pijn doet dat niet voor het dier, maar het is wel een gek gevoel. Soms kunnen we het in de dierenkliniek zelf onderzoeken (bijvoorbeeld als het een vetbult is of een veelvoorkomende tumor). Vaak is het ingewikkelder en sturen we het op naar het laboratorium voor onderzoek. Na een paar dagen hebben we dan de uitslag. Die uitslag maakt duidelijk of de bult verwijderd moet worden met een operatie.

Operatie
Bij Polletje was de uitslag niet zo duidelijk, het kon nog steeds goed- of kwaadaardig zijn en daarom hebben we besloten om te opereren. Dus kwam Polletje met een infuusje in zijn poot en aan de zuurstof op onze operatietafel te liggen. We ontdekten nog een heel klein bultje boven zijn oog, dus beide bultjes zijn in één keer verwijderd.

Gezellige rotzooimaker
Gelukkig herstelde Polletje razendsnel. Een heerlijke druktemaker. Net als de meeste fretjes ontzèèèèttend nieuwsgierig, hij wil altijd weten wat zijn baasjes aan het doen zijn. Zodra hij wakker wordt gaat hij eerst naar de aanrechtkastjes. Stel je voor dat er een open staat! Dan is het namelijk feest, alles gooit hij eruit en via de la kan hij zo op het aanrecht klimmen. Polletjes baasjes hebben dus maar sloten op de aanrechtkastjes geplaatst, zo is het niet elke dag feest. Maar een lekker leventje, dat heeft hij wel!


Eerdere huisdieren van de maand