Kijkoperaties/ Laparoscopische sterilisatie 

 
Kijkoperaties/ Laparoscopische sterilisatie

Met een kijkoperatie wordt een operatie bedoeld die uitgevoerd wordt met behulp van een kleine camera. Deze camera wordt door een klein sneetje van 5 mm. in het lichaam gebracht. Vervolgens kunnen organen of de binnenzijde van een gewricht bekeken worden.
De voordelen van een kijkoperatie zijn;

  • zeer kleine wondjes, dus minder napijn
  • een beter overzicht in de buikholte, de borstholte of het gewricht
  • minder kans op bevuiling, dus minder complicaties
  • minder littekenweefsel omdat er geen hechtingen achter blijven

Kijkoperaties zijn niet meer weg te denken uit de moderne zorg voor mensen. Het is dus niet meer dan logisch dat deze techniek ook voor dieren de toekomst heeft. De volgende ingrepen worden tegenwoordig in moderne dierenklinieken met behulp van een kijkoperatie uitgevoerd:

  • Laparoscopische sterilisatie: dit is intussen een bekende ingreep en de gouden standaard voor het steriliseren van de teef. Slechts 2 kleine wondjes, een veel kortere herstelperiode en minder complicaties. Klik hier voor een filmpje van de laparoscopische sterilisatie in onze praktijk. Deze operatie wordt al 3 jaar binnen onze kliniek uitgevoerd. 
  • Castratie van de reu met een binnenbal (cryptorchidie). Reuen met een binnenbal hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van kwaadaardige tumoren in de binnenbal. Het is dan ook verstandig deze binnenbal te verwijderen. Vroeger was hier een ingrijpende operatie voor nodig en werd nogal eens geaarzeld om in te grijpen. Door middel van de kijkoperatie is het verwijderen van de binnenbal een eenvoudige zaak geworden. Klik op de link voor het filmpje van de ingreep.
  • Biopteren: weefselstukjes uit organen verzamelen, welke vervolgens onderzocht kunnen worden.

Kijk in het fotoalbum voor de foto's van een laparoscopische sterilisatie.