Huisdier van de maand 

 

Oktober: Smokey heeft een MEGAcolon

Smokey heeft een MEGAcolon
Smokey is een prachtige jonge Maine Coon kater. Op 9 maanden leeftijd is hij al een hele flinke jongen van maar liefst 6 kg zwaar! En grote kerels maken grote?

Ja inderdaad, hopen! Zijn bazinnetje is net terug van vakantie, als ze merkt dat Smokey wel erg vaak naar de bak gaat. Er komt alleen niets, de bak blijft leeg. Ongerust komt ze met hem naar de praktijk, want ‘kan hij wel plassen‘, is haar terechte zorg. Op tafel blijkt gelukkig dat hij dát wel kan, maar er is een ander groot probleem. Zijn buik zit vol met…poep. Smokey kon niet meer poepen. Nou lijkt dat wel wat lachwekkend, maar dit is bij katten een heel serieus probleem. In de buik is de ontlasting goed te voelen. Zo hard als steen.

Na 2 dagen medicatie en laxeren was er nog steeds geen poep en hebben we Smokey opgenomen in de kliniek. Op de röntgenfoto is zijn mega grote probleem te zien. Smokey heeft een megacolon. Deze aandoening van de endeldarm is aangeboren en bij navragen blijkt hij inderdaad vaak enorme drollen te maken die ook nog eens flink stinken. Op de foto is te zien dat de einddarm veel wijder is dan normaal. Dit komt omdat hij zijn spierkracht en elasticiteit verloren heeft. Onder narcose hebben we de endeldarm gespoeld met warm steriel water en hebben we geprobeerd zoveel mogelijk ontlasting eruit te spoelen. Dit bleek een hele klus! Helaas kregen we niet alles eruit op deze manier en was het afwachten of Smokey het zelf weer kon als hij wakker werd. De ontlasting was inmiddels wel soepeler door al het water. Als het hem niet ging lukken zouden we moeten besluiten tot een operatie.. Iedereen duimt mee.

Een megacolon is een aandoening bij katten die voorkomt bij alle rassen, maar wel meer bij grote raskatten. Het  wordt erger als katten minder drinken of stress ervaren. Hoe langer de poep in de darm achterblijft hoe harder het wordt en dus hoe moeilijker het wordt om het kwijt te raken. Als de kat goed blijft drinken en eten is er voldoende peristaltiek (darmbeweging) om passage te blijven hebben. Als de ontlasting te lang in de darm blijft droogt het in en wordt hard. Doordat de bespiering van een stukje darmwand niet werkt, rekt de darm uit tot formaat fietsband. Als deze situatie te lang bestaat raakt de darmwand beschadigt en kan zelfs knappen. Een operatie waarbij dit deel van de darm weggehaald wordt is dan noodzakelijk. Dit zijn uiteraard erg risicovolle operaties, want de kans op infectie is erg groot en er worden darmdelen aan elkaar gehecht waardoor er weer littekens kunnen ontstaan, waardoor er weer nieuwe verstoppingen kunnen komen.

Normaal zijn we nooit zo blij met een hok vol poep, maar Smokey maakte ons de volgende ochtend erg blij, de hele kattenbak lag vol! Op een nieuwe röntgenfoto is te zien dat de endeldarm nu mooi leeg is. Een hele opluchting, Smokey kan weer heerlijk naar huis, maar wel met medicatie. De daaropvolgende dagen zijn best spannend. Blijft hij wel poepen? We weten niet hoe goed de darmen nog werken en we nemen dan ook geen enkel risico. Als het niet goed gaat met medicijnen is een operatie om een stuk darm te verwijderen nog steeds nodig.

Nu, bijna 7 weken later, gaat het harstikke goed met Smokey en is hij zelfs gestopt met de medicijnen! Hij poept weer als een ‘grote‘.


Eerdere huisdieren van de maand