Huisdier van de maand 

 

Maart: Steffie heeft mooie billen gekregen !

Steffie heeft mooie billen gekregen !
Steffie is een echt dames chihuahua van ruim 2 jaar oud. Een typetje hoor !

Al sinds ze een klein pupje was woont ze bij haar familie in Meppel. Toen ze voor het eerst bij ons kwam was ze nog geen 2 kg ! Steffie is een beetje een chique tante. Helaas had ze een niet zo chique probleempje aan haar achterkant. Al maanden had ze last van haar anaalkliertjes en dat stinkt! Steeds drukten wij ze hier leeg, maar niets hielp, elke 4 weken zaten ze weer vol en ook liet Steffie dat vieze goedje wel eens per ongeluk lopen op de broek of bank van haar baasjes. Bah!!

Anaalklieren zijn eigenlijk geëvolueerde zweetkliertjes, ze produceren een sterk riekend vocht waarmee elke ‘drol’ een soort naambordje krijgt. Een mooie manier om het territorium te markeren. Bij veel van onze hondenrassen is het legen van die kliertjes niet volledig óf ze zijn continue geïrriteerd door een allergie/atopie.  Dit laatste gaat vaak gepaard met andere huidklachten zoals, jeuk in oksels liezen, tussenteenhuid of oren. Een volle anaalklier levert vaak afwijkend gedrag op. Veel honden gaan 'sleetje rijden'of vegen hun billen steeds aan de bank af. Ook bijten ze wel hun billen kaal, soms tot bloedens toe ! 

Steffie heeft zo vaak last van haar kliertjes, dat ze bijna elke maand even langs moet komen. Steeds als de baas zei “even billen knijpen’ dook Steffie in al elkaar, ze wist wel wat dat betekende. Dat kan anders !!

Vorige maand was de maat vol, voor de zoveelste keer viezigheid op de bank. Het baasje van Steffie heeft besloten om haar te laten opereren. Bij een anaalklieroperatie halen wij de kliertjes NIET weg. Dat werd vroeger wel gedaan en leverde regelmatig een incontinente hond op! Bij het verwijderen van de kliertjes werden namelijk nog wel eens spiervezeltjes geraakt en zenuwen doorgesneden.

Dat willen we natuurlijk niet. Dus is er wat anders bedacht.  Tegenwoordig openen we bij de operatie het kliertje volledig en hechten het dan binnenstebuiten vast. Huh?? Ja eigenlijk heel eenvoudig dus.

Door een minimale chirurgische ingreep, is het kliertje nu blootgesteld aan de buitenlucht en droogt uit. Na een paar weken wordt er geen vocht meer geproduceerd en is het probleem verholpen. De jeuk en overlast blijven weg.

Zijn er ook nadelen aan deze operatie? Ja , eerlijk is eerlijk, het is nu eenmaal niet het schoonste plekje van de hond. Dus een infectie in dit gebied heb je zo. Daarom is het belangrijk dat de hond een kraagje om krijgt , zodat de hond er niet aan kan likken (10-14 dagen) en een antibiotica kuur is zeker nodig. Tijdens het herstel is het belangrijk dat de anus en omgeving dagelijks voorzichtig gewassen worden om wondinfectie tegen  te gaan.  Soms is er 1-2 dagen laxeermiddel nodig om het ontlasten wat makkelijker te laten verlopen.

Wilt u meer informatie over deze operatie? Bel of mail gerust!

 


Eerdere huisdieren van de maand