Huisdier van de maand 

 

November: Swabber heeft last van z'n oor

Swabber heeft last van z'n oor
Swabber is een vrolijke grote Australian Labradoodle van bijna 4,5 jaar oud.

Hij heeft prachtige rode krullen, waardoor hij mooi bij z’n bazinnetje past. Swabber komt al bij ons sinds hij een pup was en daarom weet hij heel goed hoe het bij ons ‘hoort’. Netjes op je beurt wachten in de wachtkamer en daarna netjes op tafel zitten. Hij doet het allemaal braaf.

Maar eén dingetje vindt hij wel heel erg stom. De neusenting tegen kennelhoest! Die moesten we maar beter overslaan, aldus Swabber. Doodles hebben veel haar in hun oren, dat hebben ze van hun poedel genen gekregen. Van de labrador genen kregen ze ook iets mee. Ze maken veel oorsmeer aan, da’s handig als je veel zwemt, want dan loopt het water niet in de oren. Echter de combinatie veel haar/ veel oorsmeer is niet zo tof. Het is een mooie plek voor bacteriën om zich in te nestelen.
Arme Swabber is hier dan ook erg gevoelig voor. Regelmatig is het raak. Oorontsteking! Meestal knapt hij snel op, maar dit keer is het wel erg lang mis. De zalf lijkt niet meer te helpen en hij blijft maar schudden met z’n koppie. Uit z’n oor komt dikke zwarte troep. Als we z’n oren spoelen (onder narcose) zien we dat de huid in de gehoorgang ook helemaal kapot is, vol met zweertjes. Ook ná het spoelen wordt zijn oor met zalf niet beter. Uit het bacteriologisch onderzoek blijkt hoe het komt. De gemene bacterie Pseudomonas Aeruginosa heeft zich in zijn oor verstopt en is resistent tegen bijna alle antibiotica. Daarbij heeft hij ook nog last van gisten Mallessezia Pachydermatitis. Deze zijn uit zichzelf niet zo gemeen, maar door de schade die de bacterie aanricht geven ze wel extra veel jeuk.


Arme Swabber. Zijn baasjes willen dit keer écht van de oorontsteking af en gaat met hem naar de KNO-arts. Daar wordt hij opnieuw bekeken en een nieuw bacteriologisch onderzoek wordt ingezet. De gemene bacterie heeft zich nog verder ontwikkeld en er moet een speciale oorzalf bij de apotheek van faculteit diergeneeskunde besteld worden. De officiële diagnose luidt: Otitis Externa Ulcerativa sinistra.
Gelukkig gaat het dit keer wel al snel beter! De zalf helpt en hij is alweer stukken vrolijker! We hopen op een volledig herstel.


Eerdere huisdieren van de maand