Huisdier van de maand 

 

Januari: Toverballen..

Toverballen..
Deze maand hebben we niet 1, maar 2 huisdieren van de maand, namelijk Elquo en Basco!

De castratie van katers is een handeling, die veel doen in de praktijk. Een kleine en simpele ingreep waarbij we beide testikels verwijderen, zodat ze niet meer voor ongewenste nestjes kunnen zorgen én niet gaan sproeien of vechten. Dit kan al vanaf een leeftijd van 6 maanden. Afgelopen maand kwamen wij echter voor verrassing te staan. Elquo en Basco (niet van hetzelfde baasje!) werden allebei op dezelfde dag bij ons gebracht voor castratie. Beide hadden maar 1 testikel, die zichtbaar was aan de buitenkant! We noemen dit met een mooi woord dat ze ‘cryptorch’ zijn, oftewel een testikel is nog niet ingedaald in het scrotum. Dit is een vrij zeldzame aandoening bij katten, het komt  voor bij 0,7% van alle katers. Normaal gesproken gebeurt het indalen van de testikels al tijdens deontwikkeling van de foetus in moeders buik. Wij controleren dus alle kittens al bij de eerste vaccinatie of beide testikels te voelen zijn. Als we ze niet voelen, kan het zijn dat ze ‘vertraagd’ indalen na een paar maanden. Bij Elquo en Basco was dit niet het geval. Maar waar zit die testikel dan? Soms zit de testikel in het lieskanaal of hij zit nog in de buik. Als hij in het lieskanaal zit, kunnen we hem vaak nog wel vinden aan de buitenkant en verwijderen door middel van een klein sneetje in de huid. Bij Elquo en Basco was dit niet zo, dus de testikel moest nog in de buik zitten en dat maakt de normale castratie wel een stukje ingewikkelder.

Wist u dat beide testikels aan het begin van de ontwikkeling van het embryo nog helemaal in de buurt van de nieren zitten? Dat is dezelfde plek waar de eierstokken van de poes normaal zitten. Tijdens de ontwikkeling van de foetus tot mannelijk kitten dalen ze via het lieskanaal af naar het scrotum. Dat is een vrij groot gedeelte in de buik waar de testikel dus nog kan zitten.

Bij beide katers hebben we dus een buikoperatie uitgevoerd om de andere testikel te zoeken. En in beide gevallen bevond zich deze in de buik nét voor de uitgang voor het lieskanaal. Een iets uitgebreidere operatie, maar wel met hetzelfde resultaat, uiteindelijk zijn ze beiden gecastreerd!

 

 


Eerdere huisdieren van de maand