Huisdier van de maand 

 

Januari: Wollen Woody

Wollen Woody
Woody is een prachtige Grande Basset Griffon Vendéen, een frans ras welke we niet zo vaak zien. 
Hij is al een beetje een ouwe sul en slaapt heel wat af. Deze jachthonden zijn erg  lief, en heerlijke gezinshonden. Maar of ze ook slim zijn…? Daar komen we in de eerste week van januari achter…
 
Nietsvermoedend gaat ’t baasje van Woody op vrijdagochtend even met hem fietsen, ze zijn wat later die dag, want het is vakantie en het gezin heeft lekker uitgeslapen. Als Woody even later in de berm gaat zitten, duurt dat wel erg lang… Als zijn baas gaat kijken waarom t zolang duurt schrikt hij zich rot. Er hangt een meterslange draad uit Woody’s poepert. Als hij hier zachtjes aan trekt, doet dat geweldig pijn en snel wordt er hulp gebeld, die komt om de inmiddels 8 meter lange draad af te knippen.
Woody is even verlost van pijn, maar dit komt natuurlijk niet zomaar goed, dus komen ze snel naar de praktijk. Ook daar is duidelijk dat de nu afgeknipte  blijft zitten waar die zit … 
 
Een röntgenfoto verteld ons dat deze draad door z’n hele buik zit !! Woody is gelukkig nóg niet ziek, hij wilde die morgen niet eten, maar heeft niet gespuugd en kwispelt nog vrolijk. Ook heeft hij geen koorts. Een vreemd voorwerp uit de buik halen, dát doen we wel vaker. Maar dit ‘voorwerp’ zit door z’n hele darm en moet er misschien wel via meerdere gaten uitgehaald worden. Aangezien we zéker weten dat ook de dikke darm (vol bacteriën) betrokken is, besluiten we Woody’s operatie te laten uitvoeren bij een specialistisch centrum, De Tweede Lijn, in Wilheminaoord. Na wat telefoontjes mag hij gelijk naar de chirurg. Daar aangekomen hebben Woody’s baasjes eerst een zware taak. De kans bestaat namelijk dat hij het niet gaat redden. Ook de specialist is onder de indruk van de uitgebreidheid van het probleem en de nare röntgenfoto. Ze moeten dus afscheid van hem nemen…. Misschien voor altijd. 
Gelukkig worden we al snel gebeld: de bol katoen die hij heeft opgegeten zit nog voor een groot deel in z’n maag, de darm is heel, onbeschadigd en hoeft ook niet ‘open’…het is gelukt de draad via massage te verwijderen !
Natuurlijk zijn we vreselijk opgelucht (en Woody ook denken we)… Zijn bazinnetje weet inmiddels welke bol hij te pakken heeft gehad. Het was een bol van 75 meter lang katoen (!)…. En hij was maar heel even alleen thuis. Wat heeft die domme hond gedacht….is hij zomaar aan een uiteinde gaan ‘knabbelen’ ? Om erachter te komen dat ie niet meer kon stoppen? Dus dan maar doorgegeten..?
Gelukkig mag hij de volgende dag alweer naar huis en bij de controle is zijn wond zo mooi genezen dat deze bijna niet te zien….
Ook al is hij een ouwe baas, voorlopig slaapt die ouwe Woody niet meer naast de mand met wol.


Eerdere huisdieren van de maand