Nieuws 

 

Bloeddrukmeting bij de kat nu ook bij Dierenkliniek Meppel

17 december 2019
Bloeddrukmeting bij de kat nu ook bij Dierenkliniek Meppel
Hoge bloeddruk of hypertensie komt relatief veel voor bij de (oudere) kat. Daar merk je net als bij mensen eerst helemaal niets van!
Een kat met een hoge bloeddruk (hypertensie) kan hoofdpijn hebben, blind worden, een hersenbloeding krijgen, hartfalen of nierfalen krijgen. 
 
Lees hier meer over te hoge bloeddruk bij katten.

Diagnose hoge bloeddruk kat 
De meeste katten staan het meten van een bloeddruk goed toe. Bij Dierenkliniek Meppel hebben we het nieuwste apparaat op dit gebied in huis: De HDO monitor bloedrukmeter. Uw kat hoeft niet te worden geschoren. De meting vindt plaats aan de staart en wordt goed verdragen door de meeste katten. Toch is het belangrijk altijd een paar keer te meten. Als de kat op z'n gemak is is de meting het meest betrouwbaar. Voor een bloeddrukmeting nemen we u en de kat dan ook graag even apart op een rustige plek en een lekker kleed. De meting zelf neemt slechts een paar minuten in beslag, maar zal dus zo'n 3-5 x worden uitgevoerd om een zo betrouwbaar mogelijke meting te krijgen.

Een eerste bloedrukmeting vindt plaats bij de dierenarts. De meting inclusief consult kost €61,50 (excl. medicatie). Voor controles kunt u bij de assistente terecht voor €29,95 óf u kiest voor het voordelige tarief van 3 metingen voor €79,95. Controles zijn nodig om te meten hoe en óf uw kat reageert op de medicatie. Soms moet de dosering aangepast worden.
 
Behandeling hoge bloeddruk kat 
Er zijn verschillende medicijnen ontwikkeld voor behandeling van hoge bloeddruk bij de kat. Wij behandelen het liefst met amlodipine (Amodip®). De dosering van het medicijn moet worden verhoogd, totdat de bloeddruk voldoende is gedaald. Een eerste effect is te meten na 14 dagen behandelen.

Als de bloeddruk onvoldoende daalt, en de oorzaak van de hoge bloeddruk maximaal behandeld is, kunnen we ACE remmers, ARB blokkers (Semintra®), plasmedicatie of atenolol toevoegen. 
 
Prognose hoge bloeddruk kat 
Bij de meeste katten kan een verhoogde bloeddruk goed onder controle gebracht worden met medicatie. Bij katten waarbij een oorzaak van de hoge bloeddruk is gevonden, is de prognose mede afhankelijk van de (ernst van de) ziekte. 

De schade, veroorzaakt door de hoge bloeddruk, herstelt in sommige gevallen volledig. Maar er zijn wel restverschijnselen; in sommige gevallen blijft de kat slechtziend, blind of houdt hij hersenschade. Veel blinde katten hebben trouwens een goed en katwaardig bestaan.
 
 
 


Meer nieuws