Nieuws 

 

Medicatie tegen vuurwerkangst

18 november 2019
Medicatie tegen vuurwerkangst
Heb jij vorig jaar ook alprazolam opgehaald voor jouw huisdier ?

De vuurwerkmedicatie Alprazolam is niet meer verkrijgbaar!

Vervangende middelen zijn Pexion, multipam en Sileo.

Alprazolam, de vuurwerkpillen, is niet meer verkrijgbaar. Door veranderde wetgeving mag het niet meer worden gebruikt.

Vervangende middelen bij vuurwerkangst zijn Multipam, Pexion en Sileo.

Multipam

Is een benzodiazepine, net als Alprazolam, deze komt dan ook het dichts bij de alprazolam. De werkzame stof is diazepam, ook wel bekend als valium bij mensen. Het middel werkt angstremmend, maar ook versuffend en spierverslappend. Heel bange dieren mogen het 2-3 dagen vantevoren hebben, maar niet langer, want het is verslavend.

Pexion

Pexion is een anti-epilepticum welke ook geregistreerd is voor het verminderen van onrust en angst geassocieerd met fobie voor harde geluiden bij honden. Minimaal 2-5 dagen van tevoren starten, zodat een spiegel opgebouwd en de juiste dosering gezocht kan worden. Dosering: Elke 12 uur, 10-30 mg per kg. Niet gebruiken bij honden met nier-, lever- of hartproblemen. Niet bij agressieve dieren. Niet bij dracht, lactatie of fokreuen. Bijwerkingen:

*Ataxie (verlies van coordinatie)

*Meer eetlust

*Loomheid

*Braken

*Agressie (vooral ontremming)

 In de meeste gevallen zijn deze bijwerkingen voorbijgaand, en verdwijnen ze gedurende- of kort na het stoppen met de therapie.

 

Sileo
Dit narcosemiddel werkt in lage dosering angstremmend. Het is geregistreerd voor angst en voor de vermindering van acute stress en angst bij honden die samenhangt met geluid. Sileo wordt geleverd in de vorm van een gel die met een spuit op het slijmvlies van de wangzak achterin de bek aangebracht moet worden. Doorslikken van de gel is niet gevaarlijk, maar de gel is dan niet/ minder werkzaam. Dosering: de spuit is af te stellen op het gewicht van het dier. De werking kan vanaf een kwartier tot een uur na toediening worden waargenomen. De toediening mag iedere 2-3 uur herhaald worden en maximaal 5 keer achtereen toegediend worden. Het middel dient gegeven te worden voordat het dier angstig wordt, anders werkt het middel niet. Als hij/zij toch al bang is, dan eerst proberen te ontspannen met wat voor die hond werkt (wandeling op de hei/ritje auto/spelletje). Off label gebruikt bij katten. Ook geschikt voor Collie-achtigen.
 
Niet gebruiken bij:
 
*dieren met nier-, lever- of hartproblemen
*andere middelen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken
 
Bijwerkingen:
*Sedatie
*Bleekheid van slijmvliezen op toedieningslocatie
*Vermoeidheid (verdoving)
*Braken
*Ongecontroleerd urineren
 
Let op: Persoon die het middel geeft, dient handschoenen te dragen. Bij contact met slijmvliezen onmiddelijk een arts inschakelen.
 
Wij vinden het belangrijk de gezondheid van uw huisdier goed te bewaken. Daarom krijgt u deze medicatie niet mee, als uw huisdier langere tijd niet bij ons is geweest.  U dient dan een afspraak te maken voor een consult bij de assistente. Samen zoeken jullie het beste en veiligste  middel voor uw huisdier. Een consult bij de assistente kost € 18,95 excl. medicatie

 


Meer nieuws