Veel gestelde vragen

Een kwart van alle niet-gesteriliseerde teven krijgt op latere leeftijd een baarmoederontsteking (pyometra). Dit is een ernstige en soms levensbedreigende ziekte. De bacteriën die de baarmoederontsteking veroorzaken produceren gifstoffen die de teef erg ziek maken. Als er niet snel ingegrepen wordt kunnen de nieren onherstelbaar beschadigen. De teef moet alsnog gesteriliseerd worden, echter we hebben nu te maken met een zieke hond die onder narcose moet én de baarmoeder moet nu ook verwijderd worden. Een zwaardere operatie dus en een hoger narcose risico.

Daarnaast voorkomt het steriliseren voor de 2e loopsheid het ontstaan van melkkliergezwellen. Een deel van deze gezwellen is kwaadaardig en kan uitzaaien naar lymfeknopen en longen..

Laparoscopische sterilisatie, een techniek die in de gezondheidszorg voor mensen zijn sporen al lang heeft verdiend. Voor dieren biedt deze techniek ook vele voordelen:

  • Zeer kleine wondjes, dus minder napijn.
  • Een beter overzicht in de buik.
  • Schoner werken, dus minder complicaties.
  • Minder littekenweefsel omdat er geen hechtingen in de buik achterblijven.

Uw dier heeft waarschijnlijk last van een oorontsteking. Een oorontsteking wordt veroorzaakt doordat zich te veel vuil en oorsmeer in de gehoorgang ophoopt. Mijten of ziektmakende bacteriën kunnen hier de oorzaak van zijn. Ga met uw dier naar de dierenarts voor een ooronderzoek.

Dit hangt er af van waar u naar toe gaat. Een europees paspoort, chip en hondsdolheidsenting (rabiës) zijn in ieder geval verplicht.

Gaat u naar een land rond het Middelandszee gebied dan is het verstandig een ontwormingskuur tegen hartworm (diroflilaria immitis) te geven en uw hond te beschermen tegen zandvliegjes die Leishmania overbrengen. Dit gaat heel eenvoudig met een tekenband (Scalibor).

Een aantal landen hebben aanvullende eisen.

Kijk voor specifieke eisen per land op www.licg.nl onder invoereisen per land.

Voelt uw dier zich ziek van diarree? Let hierbij vooral op sloomheid, buikpijn, braken, bloed bij de ontlasting en niet willen eten en drinken. Zijn hier afwijkingen in te bemerken dan is het verstandig om de dierenarts te laten kijken.

Voelt uw dier zich nog volledig gezond, dan kunt u gerust 2 dagen afwachten. Geef uw dier zijn/haar normale voedsel, maar verdeel dit over kleine porties over de dag. Doe het even wat rustiger aan, geen lange wandelingen of drukke spelletjes.

Is uw dier na deze 2 dagen nog steeds aan de diarree, ga dan naar de dierenarts. Neem dan direct wat ontlasting mee voor onderzoek.

Voelt uw dier zich ziek? Let hierbij vooral op sloomheid, buikpijn, bloed bij de ontlasting of het braaksel en niet willen eten en drinken. Zijn hier afwijkingen in te bemerken dan is het verstandig om de dierenarts te laten kijken. Ook als uw hond of kat probeert te braken, maar er niets komt is het verstandig de dierenarts te laten kijken.

Voelt uw dier zich nog volledig gezond, dan kunt u gerust een dag afwachten. Geef uw dier zijn/haar normale voedsel, maar verdeel dit over kleine porties over de dag. Doe het even wat rustiger aan, geen lange wandelingen of drukke spelletjes.

Is het braken na 1 dag nog niet over, ga dan bij uw dierenarts langs.

Honden en katten ouder dan 6 maanden moeten minimaal 4 maal per jaar ontwormd worden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen; een hond die veel op hondenveldjes komt, een kat die muizen vangt en opeet en een hond die ontlasting opeet doen natuurlijk direct weer een wormenbesmetting op en moet dus vaker ontwormd worden. Deze dieren kunnen beter maandelijks ontwormd worden.

Bedenk ook dat een aantal wormsoorten van uw huisdier besmettelijk zijn voor u en uw kinderen! U ontwormt uw hond/kat dus ook voor uzelf. Gebruik middelen die effectief zijn én werken tegen alle wormsoorten. Laat u adviseren bij uw dierenarts.

Pups en kittens hebben een aangepast ontwormingsschema:

Uw pup ontwormen op de leeftijd van:
2 weken
4 weken
6 weken
9 weken
12 weken

Uw kitten ontwormen op de leeftijd van:
4 weken
6 weken
9 weken
12 weken

Daarna iedere maand tot uw pup of kitten een half jaar oud is.

Bij Dierenkliniek Meppel vinden wij het erg prettig wanneer u bij de narcose van uw dier aanwezig bent. Het dier is dan meer op het gemak en laat zich rustiger in slaap brengen.

Tijdens de operatie mag u niet aanwezig zijn. Wij werken volledig open en transparant. Wanneer u bij het wakker worden aanwezig wilt zijn is dit wel mogelijk, houd wel rekening met het feit dat dit even duurt. Wij laten uw dieren rustig uit narcose ontwaken. Geef bij het maken van de afspraak aan dat u graag aanwezig wilt zijn bij de narcose / ontwaken.

Pak het grondig aan!
Behandel alle honden en katten in huis. Denk ook aan dieren die op bezoek komen.
Gebruik middelen die ècht veilig en effectief zijn (ook voor kinderen die in contact komen met de dieren). Dierenkliniek Meppel adviseert Stronghold (pipet), Simparica (tablet) en Bravecto (tablet of pipet). De vloeistof uit de pipet op meerdere plekjes in de nek aanbrengen zodat het echt op de huid terecht komt, niet in de haren. Niet inmasseren of wassen na het aanbrengen.

Ook de omgeving moet behandeld worden:

  • Goed stofzuigen, vooral vloerbedekking, banken, stoelen, kieren en naden.
  • Kleedjes wassen op tenminste 60 graden.
  • Een vlooienbandje werkt onvoldoende tegen vlooien bij uw huisdier, maar het werkt wel om een stukje vlooienband in de stofzuigerzak te doen.
  • Indoor-X® is een omgevingsspray tegen vlooien in de omgeving.
  • Gaat uw huisdier veel mee in de auto, vergeet deze dan niet mee te nemen in de behandeling, hetzelfde geldt voor een reismandje.
    Een ontwikkelende vlo kan maandenlang verpopt blijven, maar ze komen uit de pop op het moment dat er trillingen zijn. Zo kan er na een vakantie een ware vlooienplaag ontstaan als er weer bedrijvigheid in huis is. Voor de vakantie behandelen met Indoor-X® helpt.

Voor katten bestaat ook de Program®-injectie die zorgt dat de vlooien 6 maanden onvruchtbaar zijn.
Lintwormen worden overgebracht door vlooien. De wormen zijn goed te bestrijden met speciale ontwormtabletjes die ook werken tegen lintwormen, maar om te voorkomen dat ze steeds terugkeren moet het vlooienprobleem worden opgelost.
Ziet u door de vlooien uw huisdier niet meer, neem dan contact op met onze praktijk en wellicht komen we samen tot een succesvolle aanpak!

Wat kost een sterilisatie of het verwijderen van een bultje?

De prijzen van de meest voorkomende ingrepen staan onder het kopje tarieven. Staat de ingreep waar u naar zoekt er niet bij, bel dan even op, telefonisch kunnen we een kostenraming maken.

0522-745006

Vakantie checklist

VAKANTIE CHECKLIST BINNENLAND

Vaccineren en dierenpaspoort
In Nederland is het heel belangrijk om je hond en kat te beschermen met de jaarlijkse vaccinatie, eventueel aangevuld met de kennelhoestvaccinatie. Vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës), is hier niet nodig.

Een geldige identificatiechip
Een chip is (nog) niet verplicht, maar zeker in een vreemde omgeving wel aan te raden. Mocht uw huisdier zoekraken, dan zijn met behulp van de chip uw contactgegevens gemakkelijk te achterhalen. Pensions, asielen en dierenartsen beschikken over een chipreader waarmee het chipnummer kan worden afgelezen. In een database zijn dan uw contactgegevens te vinden, deze gegevens zijn alleen te achterhalen als het juiste chipnummer wordt ingetoetst. In het najaar van 2011 gaat er nieuwe regelgeving van kracht, waarmee een chip voor honden verplicht wordt.

Bescherming tegen parasieten: teken, wormen en vlooien
Ook in Nederland is goede bescherming tegen teken belangrijk. De Scalibor Protectorband is hiervoor het meest gebruiksvriendelijke middel: het is een halsband die zowel teekwerend als teekdodend werkt en bescherming biedt tot wel vijf à zes maanden. De halsband is alleen beschikbaar voor honden. Voor zowel hond als kat is de Seresto band een aanrader. Deze werkt tegen vlooien, teken en luizen en is 7-8 maanden werkzaam. Wilt u geen band, dan hebben wij ook middelen in tablet- of pipetvorm. Bravecto is er voor de hond in een kauwtablet en voor de kat in pipetvorm en zijn 3 maanden werkzaam. Voor informatie voor andere middelen kunt u contact me ons opnemen.

Maatregelen tegen reisziekte
Sommige dieren hebben last van reisziekte. Ze worden dan heel misselijk bij onder andere autorijden. Heeft uw dier hier last van, kom dan voor de reis bij ons langs. Voor reisziekte adviseren wij Cerenia. We moeten hiervoor wel weten hoeveel het dier weegt.

Heeft u vragen over deze of andere vaccinaties of over reizen binnen Nederland, dan kunt u ook altijd contact met ons opnemen.

VAKANTIE CHECKLIST BUITENLAND

Vaccineren, chip en Europees dierenpaspoort

Zodra u met uw hond, kat of fret de grens over gaat is het verplicht dat het dier een Europees huisdierenpaspoort en een identificatiechip heeft, en daarnaast een geldige hondsdolheidvaccinatie. Lees hier meer over deze vaccinatie. Voor een aantal landen (zoals Zweden, Noorwegen, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Malta) gelden strengere eisen.

Bescherming tegen parasieten: teken, wormen en zandvliegjes

Voor sommige landen is speciale ontworming verplicht, die door de dierenarts ingegeven moet worden. Voor de landen rond de Middellandse Zee is deze ontworming niet verplicht, maar wel onontbeerlijk! Hier komt namelijk de hartworm voor, een dodelijke parasiet die in Nederland niet voorkomt. Ook moeten we in deze warme landen zorgen dat onze dieren beschermd zijn tegen teken en zandvliegjes, die andere dodelijke ziektes kunnen overbrengen. Lees hier meer over hartworm en de andere buitenlandziekten.

Invoereisen per land

Voor veel landen buiten Europa en landen als Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk, gelden allerlei extra regels. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidsverklaringen en invoervergunningen. Op de website van het Landelijk Informatie Centrum voor Gezelschapsdieren zijn de invoereisen per land te vinden:

Reisziekte

Heeft uw dier last van reisziekte? U kunt dan voor vertrek een middel tegen reisziekte bij ons halen.

Heeft u vragen over deze of andere vaccinaties of over reizen naar het buitenland, dan kunt u ook altijd contact met ons opnemen.

VAKANTIE CKECKLIST PENSION

Als u besluit uw dier(en) niet mee te nemen, zijn er verschillende mogelijkheden. Oppas aan huis, uit logeren bij familie of vrienden, of professionele verzorging in een pension.

Thuisblijven in een pension: waar moet u aan denken?

Reserveer op tijd, zeker voor het hoogseizoen!
Het dierenpaspoort met daarin de benodigde vaccinaties:

  • Jaarlijkse enting + kennelhoest
    De vaccinatie moet minimaal 2-3 weken oud zijn en maximaal 1 jaar oud

Overige regels kunnen verschillen per pension, bijvoorbeeld:

  • Een identificatiechip
  • Extra vaccinaties
  • Bewijs van ontvlooien en ontwormen

OP REIS MET UW HOND

Wanneer uw huisdier mee op reis gaat, moet u aan de regels en wetten van het vakantieland voldoen. Dit kan betekenen dat:

  • uw hond gechipt is
  • uw hond een Europees paspoort heeft
  • de gezondheidsverklaring in het pasport is ingevuld
  • uw hond gevaccineerd is ook tegen rabies
  • uw hond tegen bepaalde parasieten is behandeld

Landen als Groot-Brittanie, Ierland, zweden en Malta hebben meer eisen dan de andere Europese Unie landen. Landen van buiten de EU hebben weer andere eisen. Kijk op www.licg.nl onder invoereisen voor de exacte informatie per land.

Zorg naast de wettelijke voorschriften voor:

  • een goede ontworming, in het buitenland komen andere, gevaarlijke wormsoorten voor zoals: de vossenlintworm, haakworm en de hartworm.
    ontworm uw hond voor vertrek, direct na thuiskomst en een maand later weer met Milbemax.
  • een goede bescherming tegen zandvliegjes en teken. Deze parasieten brengen gevaarlijke ziekten over. Gebruik een Scalibor tekenband minimaal 2 weken voor vertrek.

VAKANTIE CHECKLIST VOOR DE HOND

Heerlijk, de vakantie komt er weer aan! Het is belangrijk al vroeg te besluiten wat u gaat doen met uw huisdier(en). Neemt u ze mee, of laat u ze liever thuis? Waar u ook voor kiest, zorg dat u ruim op tijd bent om alles goed te kunnen regelen.

Uw huisdier blijft thuis of gaat naar een oppas/pension
Hier vindt u meer informatie voor als uw huisdier achterblijft.

Mee op reis: waar moet u aan denken?
Natuurlijk bent u al druk na aan het denken over de eigen paklijst, een oppas voor het huis, een reisverzekering, maar wat komt er bij kijken als de viervoeter ook mee gaat? Voor binnen- en buitenlandse reizen vindt u hier de informatie.

Bedenk tijdig wat u met uw huisdier doet tijdens uw vakantie en voorkom een hoop vakantiestress.

Heeft u vragen over deze of andere vaccinaties of over reizen met uw huisdier, dan kunt u ook altijd contact met ons opnemen.

VERZEKERING

Huisdierenverzekering

Waarom zou u een huisdierenverzekering afsluiten?

U bent zelf ook goed verzekerd, waarom uw huisdier niet? Een bezoek aan het ziekenhuis loopt al snel in de papieren, laat staan een operatie in het ziekenhuis, wij zien hier zelf nooit een rekening van, maar een knieoperatie bij uzelf kost al snel 3000 euro.

Het afsluiten van een ongevallen- en ziektekostenverzekering voor uw huisdier is verstandig. U hoeft zich dan nooit zorgen te maken over de rekening van de dierenarts. Deze kan in bepaalde gevallen flink oplopen: een gescheurde kruisband kost al snel 1000-1500 euro.

Er zijn meerdere aanbieders van dierenverzekeringen, met allemaal weer verschillende pakketten en voorwaarden. Wij adviseren u een op dieren gespecialiseerde maatschappij te kiezen, bijvoorbeeld Petplan of Reaal Dier & Zorg.

Maar ook de verzekering vergoed niet alles! Heup- en elleboogproblemen worden zonder meer uitgesloten. Ook voor problemen aan de voortplantingsorganen (bijvoorbeeld een baarmoederontsteking) gelden speciale voorwaarden.

Mocht u nog vragen hebben, bel gerust even voor nadere informatie.

Afspraak maken & Spoedgevallen

Maandag 16 oktober zijn wij vanaf 17u gesloten.
Vrijdag 20 oktober zijn wij vanaf 17u gesloten.

Maandag 25 december (Eerste Kerstdag) zijn wij de hele dag gesloten.
Dinsdag 26 december (Tweede Kerstdag) zijn wij de hele dag gesloten.
Maandag 01 januari 2024 (Nieuwjaarsdag) zijn wij de hele dag gesloten.

Denkt u op tijd aan het ophalen van medicatie en voeding voor uw huisdier?
Op dit moment zijn de levertijden helaas erg onvoorspelbaar.

Wij werken uitsluitend op afspraak!
Voor spoedgevallen zijn wij 24/7 bereikbaar op tel. nr. 0522-745006
U wordt doorverbonden met een dienstdoende dierenarts. Buiten openingstijden kan het zijn dat dit een dierenarts van Anicura in Steenwijk is, wij werken nauw samen met beide klinieken.

Ziekte & behandeling

Praktijkinformatie

Actueel

Reismandjes

Ze zijn er in veel soorten en maten. We zien ze elke dag voorbij komen in [...]

Lees meer
Wat te doen bij..

Een Adder beet. De enige giftige slang die in Nederland in het wild leeft is de [...]

Lees meer
Tropische temperaturen

De weersvoorspellingen voor komend weekend liegen er niet om; het wordt tropisch! Ook huisdieren hebben last [...]

Lees meer
Oeps, daar ging het paspoort!

Wist u dat u een UBN-nummer moet aanvragen voordat wij een nieuw Europees paspoort kunnen uitgeven? [...]

Lees meer
Even voorstellen

Het zou kunnen dat u haar al een keer bent tegen gekomen in de kliniek; Mijn [...]

Lees meer
Verlof

Onze dierenarts Marjan de Vos is in verwachting van haar 1e kindje. Het kleine mensje wordt [...]

Lees meer
Lever uw spaarpunten in..

Helaas hebben de app-makers ons recent laten weten dat zij stoppen met het bouwen en updaten [...]

Lees meer
Is jouw kat 6 jaar of ouder?

Dan is de kans ruim 60% dat je huisdier last heeft van artrose! Ben je benieuwd [...]

Lees meer