Anale furunculose / perianale fistels 

 
Anale furunculose / perianale fistels

Bij anale furunculose is de huid rond de anus aangetast: er zijn fistels te zien en er kan vocht of pus uit de wonden komen. De verschillende fistels zijn soms onder de huid met elkaar verbonden en soms zelfs meer dan vijf cm diep. De honden likken vaak aan de aangetaste huid. Indien ze ook moeite hebben om de ontlasting kwijt te raken is de aandoening uitgebreid tot de endeldarm.

Verschijnselen
- Gaten in de huid naast de anus (fistels), soms met vocht en pus
- Likken en bijten rond de anus
- Persen op de ontlasting
- Obstipatie of juist diarree
- Pijn bij het optillen van de staart

Welke honden hebben de meeste kans op deze aandoening?
Het meest zien we de ziekte bij Duitse herders, maar ook andere honden kunnen het krijgen. Meestal komt de ziekte aan het licht als de honden op middelbare leeftijd zijn.

Waardoor ontstaat het?
Het ontstaat door een ziekte van het afweersysteem, een auto-immuunziekte. Secundair kunnen ook bacteriën een rol spelen.

Is het te behandelen?
Het is een chronische aandoening, die vaak terugkeert. Vaak kan het met medicijnen onder controle gekregen worden, maar soms keert het na maanden of jaren toch terug. Ook kan er gekozen worden voor een operatie, dat is echter alleen een optie als de aandoening niet erg uitgebreid is.

Cyclosporine
Gemiddeld duurt de behandeling met medicijnen drie maanden. Hiervoor gebruiken we het medicijn cyclosporine. We combineren dit medicijn met een ander medicijn: ketoconazol, dat ervoor zorgt dat we minder cyclosporine hoeven te gebruiken. Het is mogelijk om de concentratie cyclosporine in het bloed bepalen, maar omdat het uiteindelijk gaat om de concentratie in de huid is bloedonderzoek niet altijd nuttig. Soms is een aanvullende kuur antibiotica nodig om de klachten tegen te gaan.

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken voor onderzoek of behandeling, neem dan contact met ons op: 0522-745006.