Artrose 

 

Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die zowel het zachte weefsels rond het gewricht als het kraakbeen in een gewricht aantast. Deze aandoening vermindert de flexibiliteit van het gewricht en veroorzaakt pijn. De ziekte kan ieder gewricht in het lichaam van de hond aantasten. De meest getroffen gewrichten zijn knie, elleboog (ED), pols, ruggenwervels en de heupen (HD).

Naar schatting krijgt 1 op de 5 honden ouder dan 1 jaar te maken met een vorm van artrose. Artrose komt vaker voor bij oudere honden en honden van een groot ras zoals Labradors, Duitse herders, Rottweilers, Berner Sennen honden, Duitse doggen en St. Bernards.

Honden laten pijn niet altijd even duidelijk zien. Vanuit de natuur is het niet verstandig om pijn te laten zien omdat dit een teken van zwakte is. De manier waarop honden blijk geven van pijn kan verschillen, dit hangt af van hun leeftijd, gezondheid, karakter, ras en soort.
De volgende gedragingen kunnen op pijn wijzen:

  • geen aandacht voor hun leefomgeving (incl. baasje/speelgoed)
  • sneller geïrriteerd/minder opgewekt/minder enthousiast/zichzelf verstoppen/terugtrekken
  • meer aandacht vragen dan normaal
  • niet graag bewegen/niet graag uitgelaten worden
  • abnormale stemgeluiden
  • agressief of defensief gedrag vertonen bij aanraken of aaien.

Kreupelheid of moeite met uit de mand komen zijn duidelijke aanwijzingen voor artrose.


       Ellebooog zonder artrose              Photobucket

Op de eerste foto ziet u een gezonde elleboog, op de tweede foto een elleboog met artrose.


Met behulp van een röntgenfoto kan de mate van artrose goed in beeld worden gebracht. Soms kan hiermee ook de oorzaak van de artrose gevonden worden, bijvoorbeeld een los botstukje (LPC/LPA/OCD) in een gewricht. Door dit losse botstukje operatief te verwijderen kan verergering van de artrose tegengegaan worden. Tegenwoordig gebeurt deze operatie middels een kijkoperatie (arthroscopie).

Met behulp van ontstekingsremmende - en pijnstillende medicatie proberen we de artrose af te remmen en de hond zo pijnvrij als mogelijk te mogelijk te maken. Verder is het belangrijk het gewicht goed onder controle te houden middels een goed dieet. Er bestaan zelfs speciale diëten die artrose afremmen, de Mobility support van Royal Canin, en Anti-osteoarthritis van Sanimed.