Baarmoederontsteking hond 

 

Baarmoederontsteking bij de hond is levensbedreigend!

Baarmoederontsteking hond - Baarmoederontsteking bij de hond is levensbedreigend!

Meer dan de helft van alle niet-gesteriliseerde teven krijgt op latere leeftijd een baarmoederontsteking (pyometra). Dit is een ernstige en soms levensbedreigende ziekte: de baarmoeder vult zich 4-6 weken na de loopsheid of bevalling  met pus en bacteriën. Meestal valt het dan op dat de teef andere uitvloeiing uit de vagina heeft dan normaal, en op een tijd dat ze normaal nog niet loops zou moeten zijn. De uitvloeiing is vaak pussig of juist rood-bruin en stinkend. We noemen dit een open pyometra.

Als een hond een baarmoederontsteking heeft, maar de pus komt er niet uit, dan is dit des te gevaarlijker. De pus blijft dan in de baarmoeder staan doordat de baarmoedermond gesloten is: de pus hoopt zich dan steeds verder op. We noemen het dan een gesloten pyometra.

De bacteriën die de baarmoederontsteking veroorzaken produceren gifstoffen die de teef erg ziek maken. Als er niet snel ingegrepen wordt kunnen de nieren onherstelbaar beschadigen.

Verschijnselen
- Uitvloeiing uit de vagina (niet bij een gesloten pyometra)
- Koorts
- Meer drinken en plassen
- Minder eetlust
- Braken (als gevolg van de gifstoffen in de bloedbaan, valt de nierfunctie uit)
- Sloomheid
- Dikkere buik

Diagnose
Soms is een baarmoederontsteking te voelen als de dierenarts de buik afvoelt. Meestal is een echo nodig, we zien dan op de echo een grote met vocht gevulde baarmoeder. Ook kan het nodig zijn om bloedonderzoek te doen om de mate van ontsteking en de schade aan de nieren na te gaan.

Therapie
De teef moet alsnog gesteriliseerd worden, echter we hebben nu te maken met een zeer zieke hond die onder narcose moet én de hele baarmoeder moet nu ook verwijderd worden (bij een gewone sterilisatie verwijderen we normaal de eierstokken alleen). Een spannende en dure operatie dus en met een hoog narcose risico. Meestal spoedeisend en dus niet uit te stellen naar openingsuren. Dat is een van de redenen dat we adviseren om teven voor de tweede loopsheid te steriliseren: de hond is dan jong en gezond en het voorkomt een baarmoederontsteking op latere leeftijd. Daarnaast verkleint het steriliseren voor de tweede loopsheid de kans op het ontstaan van melkkliergezwellen. Een deel van deze gezwellen is kwaadaardig en kan uitzaaien naar lymfeknopen en longen. Bijna elke dierenarts zal bij vaccinatie het gesprek over castratie om bovengenoemde reden aangaan. Het is natuurlijk nog steeds zo dat 40% van de teefjes deze klachten niet ontwikkeld. Toch zien we veel teefjes opfleuren na de castratie, ze zijn vrolijker, fitter en gaan weer spelen. Mogelijk spelen er toch meer aspecten mee die niet altijd meetbaar zijn.