Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH), een oude mannenkwaal 

 

Oude mannenkwalen
Bij een ‘oude mannenkwaal' denk je al snel aan moeilijk plassen en een prostaatprobleem. Het probleem is dan een prostaatvergroting, medisch heet dat Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH).

Niet alleen oudere mannen, ook oudere honden kunnen hier last van krijgen. Bent u de eigenaar van een oudere, niet gecastreerde reu? Let dan eens extra op met het uitlaten of u een van de volgende verschijnselen ziet. Zo ja, dan is het goed om de prostaat te laten controleren door de dierenarts.

- Langer gehurkt staan met poepen
- Moeite doen om de ontlasting naar buiten te persen
- Afgeplatte in plaats van ronde ontlasting
- De urinestraal komt wat later op gang en het duurt langer voor hij uitgeplast is
- Nadruppelen
- Urine druppelen, soms met bloed erbij, ook als hij niet wil plassen
- Kort en houterig lopen, als ‘op eieren'

Wat is de prostaat?
De prostaat is een klein orgaantje dat aan het uiteinde van de blaas ligt, als een soort manchet om de plasbuis heen. Het is zo groot als een kastanje. De prostaat is een klier die zaadvocht produceert, sperma bestaat voor het grootste deel uit dit vocht. Als een hond ejaculeert knijpt de prostaat samen en komt er sperma in de plasbuis terecht. Tijdens de pubertijd groeit de prostaat tot de volwassen grootte, onder invloed van testosteron.

Waardoor ontstaan er klachten?
Een vergrootte prostaat duwt tegen de einddarm aan. Er is dan veel minder ruimte voor de ontlasting in de darm, en de hond moet moeite doen om de ontlasting eruit te persen. Bovendien oefent de ontlasting druk uit op de gezwollen en soms pijnlijke prostaat. De gezwollen prostaat werkt ook als een manchet rond de plasbuis: zo komt het dat het plassen soms moeilijker gaat, er bloed bij kan zitten en de hond kan gaan druppelen.

Welke dieren krijgen BPH?
De Benigne Prostaat Hyperplasie is een goedaardige vergroting van de prostaat die bij bijna 100% van de niet gecastreerde reuen ouder dan zeven jaar voorkomt. Het is een normaal ouderdomsproces van de klier, onder invloed van testosteron.

Diagnose
Met een gehandschoende vinger wordt er in de darm gevoeld. Op de bodem van de darm is zo de prostaat te voelen. De dierenarts voelt hoe groot hij is, wat voor vorm hij heeft, hoe hard of zacht hij is en of hij pijnlijk is. Soms is het nodig om een echo te maken.

Behandeling
De hond met BPH wordt behandeld met een anti-testosteron therapie. Dat kan door de hond operatief te castreren, maar ook met medicijnen: prostaatremmende tabletten of chemische castratie met een implantaat (suprelorin). Als een volwassen reu gecastreerd wordt verschrompelt de prostaat tot minder dan een kwart van zijn originele grootte.

Voorkomen
Het hormoon testosteron is in dit geval de boosdoener. Met castratie voor de leeftijd van vijf jaar kan het prostaatprobleem in bijna alle gevallen voorkomen worden. Ook bepaalde tumoren, zoals testikeltumoren en perianale (=naast-de-anus) tumoren komen bijna alleen voor bij niet gecastreerde reuen.