Bepalen dektijdstip 

 

Bepalen dektijdstip
Een nestje pups is natuurlijk erg leuk, maar de teef moet dan wel zwanger willen worden. De meeste teven worden ieder half jaar loops (uitzonderingen zoals de Saarloos wolfshond en sledehonden daargelaten). Deze loopsheid duurt gemiddeld drie weken. Tijdens de loopsheid is de teef een aantal dagen vruchtbaar. De kans op nestje is het grootst wanneer de teef tijdens deze vruchtbare dagen gedekt wordt.

Progesteron bepaling
Een betrouwbare manier om het ideale dektijdstip te bepalen is een progesteronmeting in het bloed. Op het moment dat de eisprong plaatsvindt zien we een plotselinge stijging van het progesteron. Het ideale dekmoment ligt 1-4 dagen na de eisprong. De meest betrouwbare progesteronmeting vindt plaats in het laboratorium, deze gebruikt een goede testmethode en geeft een getalsmatige uitslag. Nadeel is dat we een dag op de uitslag moeten wachten.

Begeleiding
Op dag acht van de loopsheid nemen we het eerste bloedmonster en maken we een uitstrijkje. Is het progesteron nog laag, dan nemen we twee dagen later weer een bloedmonster. Gemiddeld zijn twee tot drie bloedmonsters nodig om tot een goed dekadvies te komen. Wanneer de teef de reu niet accepteert kan er ook een kunstmatige inseminatie (KI) uitgevoerd worden.