Bevalling 

 

De bevalling is in te delen in drie fasen:

  • de voorbereidingsfase
  • de ontsluitingsfase 
  • de uitdrijvingsfase

Tijdens de voorbereidingsfase bereidt de teef  de komst van haar pups voor. Veel teven willen graag een hol graven, dit proberen ze dan in de dekens of kranten in de werpkist te doen. Dit graven, of nestbouw gedrag, wordt afgewisseld met 'normaal' gedrag. De teef zal zich ook vaak likken, voornamelijk van onderen (de vulva). Soms valt het op dat de teef een helder, taai, soms iets melkachtig wit slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur moet plaatsvinden.

In de ontsluitingsfase beginnen de weeën. De weeën beginnen 12 tot 24 uur voordat de pups geboren worden. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond opgerekt wordt. Vlak voor de uitdrijvingsfase begint, zal de ademhaling sneller gaan en kunnen de teven ook gaan braken. De lichaamstemperatuur daalt nu ook zo'n 1 à 2 graden. Het is dus verstandig om de teef twee keer op een dag te temperaturen, vanaf een paar dagen voor de uitgerekende datum. Daalt de temperatuur 1 à 2 graden, dan weet je dat er binnen 24 uur pups te verwachten zijn. 

De uitdrijvingsfase begint op het moment dat de teef mee gaat persen met de weeën. Dit meepersen gebeurt reflexmatig. Deze reflex wordt veroorzaakt doordat er een pup in het bekken van de teef komt. Tijdens een wee zal de teef meerdere malen persen. Ze houdt de staart omhoog om meer ruimte in de bekkenholte te krijgen.

Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is vrijgekomen, moet de eerste pup geboren zijn. Is het vruchtwater wat groen van kleur, dan moet de eerste pup binnen één uur geboren zijn.  Het persen kan even duren, toch mag een teef niet langer dan een half uur op een pup aan het persen zijn zonder dat er wat gebeurt. Teven nemen na de geboorte van elke pup meestal een kortere of langere pauze, waarin niet geperst wordt. Daarom duurt het gemiddeld drie kwartier tussen de geboorte van twee pups. De pauze waarin niet geperst wordt, mag wel twee tot drie uur duren. Teven kunnen tijdens deze periode in slaap vallen, waardoor het nog wel langer kan duren voor ze weer begint met persen.

Iedere pup heeft een eigen nageboorte. De nageboorte komt in de regel direct na elke pup. Soms gebeurt het dat er eerst twee pups komen en dan pas twee nageboorten. Meestal zit de nageboorte nog aan de pup vast. De teef eet de nageboorte op, en deze breekt af op een bepaalde plek in de navelstreng. De navelstreng scheurt meestal spontaan op de goede plaats af. Mocht een navelstreng bloeden, of niet afscheuren, dan kunt u deze afbinden met een stevige garendraad ontsmet met alcohol, doe dit op een centimeter of twee van de buikwand van de pup af.

Als een jong nog in de vruchtvliezen zit bij de geboorte, bijt of likt de teef deze stuk. Als de teef dit zelf niet doet dan moet de u dit doen. Als de teef haar pups niet droog likt, moeten ze ook goed drooggewreven worden.

Wanneer moet ik de dierenarts bellen?

- Wanneer de geboorte op minder dan 59 dagen op gang komt 

- Wanneer de geboorte na 64 dagen nog niet op gang gekomen is 

- Wanneer de volgende tijden worden overschreden: 

     - Meer dan 20 min. krachtig persen, zonder resultaat 

     - Meer dan 1-2 uur af en toe zwak persen 

     - Wanneer er meer dan 3 uur tussen de pups zit zonder dat de teef perst 

- Verlies van veel bloed via de vulva. 

Tijdens de bevalling:

Zorg voor absolute rust!!!

De eigenaar vervult tijdens de geboorte eigenlijk de rol van reu. Dit betekent voor de teef dat er iemand in de buurt is die zij vertrouwt en die haar zal beschermen. Hierdoor zal de teef zich veel meer op haar gemak voelen tijdens de geboorte. Het is wel belangrijk dat de eigenaar het vertrouwen ook geeft. Dus niet in paniek raken, maar rustig en vooral geduldig blijven.