Braken 

 

Braken heeft een functie, maar regelmatig braken is niet normaal. Braken kan veel oorzaken hebben:

  • Ziekten van lever, nier, alvleesklier, maag, darm, geslachtsorganen
  • Gifstoffen in het bloed (ook afvalstoffen  uit het eigen lichaam of van geneesmiddelen)
  • Problemen evenwichtsorgaan (bijvoorbeeld een binnenoorontsteking of reisziekte)

Acute maag- of darmontsteking
Honden hebben soms opeens last van braken, al dan niet samen met diarree. Lang niet altijd wordt er duidelijk wat de oorzaak is. Mogelijke oorzaken zijn een voerverandering, bedorven voedsel, vreemde voorwerpen, giftige planten, chemicaliën en medicijnen. De dierenarts zal uw hond lichamelijk onderzoeken (in de bek kijken, pols opnemen, buik afvoelen en temperaturen). Meestal kan uw hond met medicijnen behandeld worden waarmee we zorgen dat hij niet uitdroogt, pijn- en misselijkheid geremd worden en de eetlust opgewekt wordt.

Vervolgonderzoek
Als uw hond niet opknapt van de medicijnen moet u opnieuw contact opnemen met de dierenarts. Dat is het geval als uw hond blijft braken, slomer wordt, als de klachten terugkomen, of bij afvallen, buikpijn, bloed in het braaksel, koorts of uitdroging. Het kan zijn dat uw hond infuustherapie nodig heeft en soms is verder onderzoek zoals ontlastingsonderzoek,  bloedonderzoek, of röntgenfoto's nodig. In enkele gevallen is een echoscopie van de buik of een endoscopie noodzakelijk om er achter te komen wat voor aandoening er speelt. Als uw hond wel eens gekke dingen opeet is dat belangrijk voor de dierenarts om te weten, er kan dan iets klem zitten in het maagdarmkanaal. 

Ochtendbraken
Sommige honden braken heel vaak 's morgens wat gal. Dat komt doordat gal bij die honden terugstroomt naar de maag als die lange tijd leeg is. Als uw hond verder niet ziek is helpt het vaak om 's avonds laat nog een beetje eten te geven.