Castratie 

 

Een maand na de castratie kun je er zeker van zijn dat een reu niet meer vruchtbaar is. Naast onvruchtbaarheid kunnen er ook andere redenen zijn om een reu te castreren:

  • Ongewenst dominant gedrag verminderen of voorkomen: dominante agressie ten opzichte van andere honden en/of mensen.
  • Verminderen van hyperseksueel gedrag: Sommige reuen willen elke teef meteen bespringen of vertonen rijgedrag bij mensen en laten zich daarbij slecht corrigeren. Ook lopen reuen nogal eens weg wanneer er een loopse teef in de buurt is, soms weigeren ze zelfs te eten.
  • Lichamelijke redenen: hardnekkige en slecht te behandelen voorhuidontsteking, die voor de hond  hinderlijk kan zijn, maar ook hygiënische problemen oplevert.
    Perianaaltumor: een tumor naast de anus, die we bij oudere reuen soms zien. Ook tumoren aan de teelballen zijn een reden om de reu zo snel mogelijk te  castreren.
    Prostaatproblemen: vergrotingen (prostaathyperplasie), ontstekingen (prostatitis of prostaatabcessen) en een enkele keer tumoren.


Leeftijd
Vanaf een leeftijd van 6-8 maanden mag een reu gecastreerd worden.

Operatie
Met een sneetje net voor de balzak worden beide teelballen verwijderd.

Nadelen
Bij iedere operatie kunnen zich problemen voordoen, ook bij de castratie.

Eén van de belangrijkste nadelen is de neiging tot overgewicht. Na castratie heeft de hond minder eten nodig, maar de eetlust is daarentegen vaak toegenomen. Het is dus zaak hier gedisciplineerd mee om te gaan, of over te stappen op een andere voeding (zoals bijvoorbeeld Royal Canin® Neutered).

Een tweede nadeel is dat eigenaren soms vachtveranderingen opmerken, bijvoorbeeld een minder glanzende vacht. Dit komt gelukkig maar weinig voor. Tot slot zijn er incidenteel wel eens meldingen dat de reu na castratie aantrekkelijk wordt voor andere reuen.