Demodex 

 
Demodex

Wat is Demodex en bij wie komt het voor?
Demodex is een huidinfectie die bij verschillende huisdieren voorkomt. De aandoening wordt veroorzaakt door de Demodex-mijt, een parasiet. Deze mijt komt bij veel honden (en mensen) voor in de huid, zonder dat ze er last van hebben. Ongeveer 50% van de Nederlandse honden draagt de mijt bij zich. De meeste honden merken daar niets van. Een enkeling krijgt wèl symptomen, deze verschijnselen kunnen ook echt ernstig zijn. Hoewel het ‘puppyschurft' genoemd wordt, is het eigenlijk geen schurft, omdat schurft veroorzaakt wordt door een andere mijt. Hoewel we Demodex het meest zien bij puppies komt het ook voor bij oudere honden.

Hoe kan mijn hond Demodex krijgen?
Puppies kunnen de mijt krijgen in de eerste drie dagen na hun geboorte van de teef als deze de pups wast of voedt. Daarna lopen de mijten niet meer over van hond naar hond. Of een hond ziek wordt hangt af van een aantal factoren. Wat meespeelt:

- Erfelijke gevoeligheid (met name bij honden jonger dan twee jaar)
- Onderliggende ziekten als suikerziekte, Cushing en tumoren
- Sterk verminderde weerstand (ook door medicijnen als corticosteroïden of chemotherapie)
- Rasgevoeligheid, we zien Demodex meer bij: Staffords, Franse en Engelse Bulldog, Pointer, Boxer, Sharpei, Shih Tzu, Rottweiler, Newfoundlander, Dobermann, Mastiff, Terriers, Whippet en Mopshond.
Het is (behalve voor pasgeboren puppies) niet besmettelijk voor andere dieren of mensen.

Verschijnselen
De verschijnselen kunnen erg verschillen per hond. Voor de diagnose is daarom altijd een afkrabsel nodig (zie onder).
Verschijnselen die we vaak tegenkomen in de huid:
- Haarverlies
- Roodheid
- Schilfers (roos), korstjes
- Pukkels
Normaal gesproken begint de aandoening zonder jeuk, dat komt pas later als de beschadigingen erger worden.

Plaatsen waar de huid het meest is aangetast:
- Rond ogen en lippen
- Poten (soms alleen aan de voetzolen)
- Soms ook op de romp

Soms zijn er ook verschijnselen in de rest van het lichaam:
- Niet willen eten
- Koorts
- Uitdroging
- Slapte
- Eventueel verschijnselen passend bij een onderliggende ziekte zoals suikerziekte

Diagnose
Om te onderzoeken of een hond Demodex heeft maken we meerdere afkrabsels. Een afkrabsel is een schraapsel van de huid. We bekijken dit onder de microscoop. Omdat Demodex mijten het liefst in haarfollikels en talgklieren zitten knijpen we vaak even in de huid. Bij een echte Demodex infectie zien we meerdere mijten.

Therapie
Het is beter niet te fokken met honden die Demodex hebben. Dit omdat de aandoening erfelijk kan zijn. Daarnaast flikkert de ziekte vaak weer op tijdens de loopsheid. 
Afhankelijk van de ernst van de ziekte behandelen we met een spot-on pipet in de nek of wassen we met het medicijn Ectodex. Als we onder de microscoop geen mijten meer aantreffen moet er nog twee weken langer doorbehandeld worden omdat de cyclus van de mijt twaalf dagen is (ook al zien we geen mijten, er kunnen dus nog twaalf dagen lang wel nieuwe mijten uit hun eitjes komen).
Als er naast Demodex ook sprake is van een bacteriële huidinfectie moet deze ook behandeld worden.