Entingen 

 

Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk uw hond tegen gevaarlijke ziektes te beschermen door middel van inentingen (vaccinaties).  Met een vaccinatie geven we eeninjectie met een kapot gemaakte ziekteverwekker, deze kan geen ziekte meer veroorzaken, maar wel zorgen voor weerstandsopbouw. Wanneer uw hond later met een echte ziekteverwekker in aanraking komt, herkent de afweer deze en kan veel sneller en sterker reageren. 

Het is belangrijk vroeg te beginnen met vaccineren, net als bij kinderen. Het vaccinatieschema van de pup is:

  • 6 weken leeftijd
  • 9 weken leeftijd
  • 12 weken leeftijd
  • op 1 jaar leeftijd

Daarna moet uw hond ieder jaar zijn herhalingsenting krijgen. Er wordt tegen verschillende ziekte ingeent.

Parvo
Wordt veroorzaakt door een erg klein, sterk virus. Het veroorzaakt vooral klachten bij jonge dieren. De verschijnselen zijn: ernstige, bloederige diarree en braken. Door het vochtverlies kan de hond snel uitgedroogd raken. Tevens gaat de infectie gepaard met een weestandsvermindering tegen andere ziektes. Bepaalde rassen (bijv. Duitse herder, doberman en rotweiler) zijn extra gevoelig voor deze ziekte.

Hondenziekte (Distemper)
Komt ook vooral voor bij jonge honden, maar kan daarnaast ook bij fretten voorkomen. Honden worden vaak ernstig ziek. De verschijnselen zijn: koorts, ontsteking van de oogleden en het neusslijmvlies, hoesten, diarree en soms aantasting van het zenuwstelsel.

Besmettelijke leverziekte (hepatitis)
Dit virus veroorzaakt een ontsteking van de lever, dieren van alle leeftijden zijn vatbaar. Door de leveraantasting kan braken, diarree en geelzucht ontstaan.

Ziekte van Weil (leptospirose)
Deze bacteriele infectie veroorzaakt een nierontsteking. Honden lopen deze bacterie op in zwemwater of bijvoorbeeld nat gras waar ook knaagdieren leven of door contact met urine van andere honden. Deze ziekte kan op de mens overgedragen worden! Sinds 2014 gebruiken we de nieuwe L4 enting die na eenmalig extra boosteren een veel uitgebreidere bescherming biedt.  

 
Entingen

Kennelhoest / besmettelijke hondenhoest
Deze ziekte kan veroorzaakt worden door verschillende virussen en bacteriën. Honden die intensief contact (pension, cursus, shows, hondenveldjes) hebben met andere honden lopen het meeste risico. Er ontstaat een pijnlijk, droge, harde hoest die weken aan kan houden. De kennelhoestenting wordt gegeven als een neusspray. Deze enting wordt los gegeven van de cocktail-enting: een baasje beslist zelf of hij vindt dat de hond de bescherming nodig heeft. 

Rabiës (hondsdolheid)
Een levensbedreigende ziekte voor zowel de hond als de mens. Komt gelukkig in Nederland niet voor. Wel is er de laatste jaren een vleermuizensoort (Laatvlieger) boven de rivieren aangetroffen die besmet is met Rabiës. Deze vaccinatie is verplicht wanneer u de hond meeneemt naar het buitenland.