Giardia 

 

Giardia  is een eencellige parasiet (protozo) die voorkomt bij zoogdieren, ook bij de mens. De parasiet leeft in de dunne darm. Hij hecht zich met behulp van tentakels aan het slijmvlies. Hierdoor raakt de darm aan de oppervlakte beschadigd, waardoor de vertering en de opname van voedingsstoffen niet meer optimaal verlopen. Door deze slechte vertering ontstaat diarree.

Ziektebeeld
Giardia-infecties verlopen vaak zonder uitwendige verschijnselen, bij jonge en verzwakte dieren zien we wel ziekteverschijnselen, zoals telkens terugkerende diarree, soms met bloed erbij. De eetlust is bijna altijd normaal. Volwassen dieren vertonen minder vaak symptomen, maar ze scheiden wel eitjes uit en kunnen hierdoor andere dieren besmetten. 

Besmetting
Besmetting met Giardia ontstaat door opname van eitjes. Deze eitjes bevinden zich in uitwerpselen van besmette dieren. Door het likken aan gras waar ontlasting op heeft gelegen kan een hond dus al besmet worden.

Diagnose
De diagnose kan worden bevestigd door het aantonen van de parasiet in ontlasting. Dit gebeurt door het uitvoeren van een snap-test. Binnen een half uur hebben we de uitslag voor u. Neem wel even wat verse ontlasting mee. Soms is het nodig om ontlasting van drie dagen te verzamelen. 

Behandeling
De behandeling van Giardia bij honden bestaat een medicijnkuur.
Let op: reiniging en desinfectie van vacht, wanden, vloeren en materialen is erg belangrijk om herbesmetting te voorkomen.