Groeipijn 

 
Groeipijn Groeipijn komt voor bij jonge, groeiende honden. Honden kunnen vanaf een leeftijd van 4 maanden last krijgen van groeipijn, na 18 maanden is de hond uitgegroeid en kan de hond dus ook geen groeipijn meer hebben. Deze ziekte komt veel voor bij grote, snelgroeiende hondenrassen.

De aandoening ontstaat doordat het bot zo snel groeit dat het voedingskanaal, waar de bloedvaten naar het beenmerg doorheen lopen, de groei niet bij kan houden. Dit kanaal wordt te krap en knelt de ader af, de slagader die ook door dit kanaal stroomt is wat steviger en zal niet zo snel afgekneld worden. Er wordt nu dus meer bloed in het beenmerg gepompt dan eruit kan, dit veroorzaakt  nogal wat pijn.

Verschijnselen
Honden met groeipijn zijn de ene dag wel kreupel en de volgende dag weer niet. Ook kan het van dag tot dag wisselen aan welke poot de hond kreupel is. Tijdens het onderzoek bij de dierenarts valt op dat druk op de botten (de lange pijpbeenderen) pijnlijk is. Er wordt goed gekeken en gevoeld of de gewrichten (elleboog en schouder) niet pijnlijk zijn, dit kan weer op andere problemen duiden. Soms is het nodig röntgenfoto’s te maken. Hierop  kunnen in ieder geval elleboog- en schouderaandoeningen uitgesloten worden. De groeipijn kan op de röntgenfoto vaak gezien worden als een wittige verdichting in de mergholte.

Behandeling
Groeipijn kan goed behandeld worden. Om de pijn te bestrijden krijgt de hond ontstekingsremmers/pijnstillers. Naast de pijnstillende werking zorgen deze medicijnen ook voor een afremming van de ontstekingsreactie in de mergholte en het beenvlies. We adviseren ook om de hond aan de lijn uit te laten en geen wilde bal- en stokspelletjes te laten doen. Daarnaast is het erg belangrijk dat de hond voer krijgt met een juiste verhouding calcium en vitamine D. Door Royal Canin is een speciaal dieet ontwikkeld, Giant Breed Junior, met een voor deze rassen optimale verhouding. Door dit voer kunnen een hoop problemen al voorkomen worden.