Leishmania 

 
Leishmaniasis is een ziekte die voorkomt bij mensen en honden, die veroorzaakt wordt door Leishmania parasieten. Deze parasieten worden overgedragen naar een dier of de mens door zandvliegjes. Hoewel het meestal gezien wordt als een tropische ziekte komt leishmaniasis voor in veel gebieden in de wereld, waaronder Europa en met name in het Middellandse Zeegebied.

Een infectie met Leishmania bij de hond leidt tot koorts, vermagering en een vergrote lever. Bovendien kunnen huidafwijkingen (zweren, kale plekken, korsten langs de rand van de oren) en lange, uitgroeiende nagels bijkomende verschijnselen zijn. Uiteindelijk kan de hond aan de infectie overlijden. Bij de mens worden vrijwel dezelfde symptomen waargenomen, ook mensen kunnen aan deze ziekte overlijden.

Leishmaniasis kan van de hond naar hond overgedragen worden, daar is wel het zandvliegje voor nodig. Dit zandvliegje komt in Nederland gelukkig (nog) niet voor, maar wel in landen rond de Middellandse Zee.

Neemt u uw hond mee naar dit gebied, zorg dan voor goede bescherming! De Scalibor® band is een halsband die werkzaam is tegen zandvliegjes. Neem ook niet zomaar honden uit het Middellandse Zeegebied mee naar Nederland, maar laat ze in ieder geval nakijken door een dierenarts en testen op Leishmaniasis. Honden met Leishmaniasis kunnen behandeld worden, maar de ziekte verdwijnt helaas nooit helemaal uit het lichaam van de hond.

 
De zandvlieg die Leishmania overbrengt.