Normale cyclus hond 

 

De wolf heeft van nature 1 cyclus per jaar. De honden die bij ons in huis worden gehouden zijn echter vaker in cyclus en worden gemiddeld 1 tot 3 keer per jaar loops. De eerste loopsheid wordt gezien op een leeftijd variërend van 7 tot 14 maanden. Grote honden worden meestal wat later loops dan kleine honden.

Verschillende stadia van de cyclus
De cyclus van de teef kan worden ingedeeld in verschillende fasen:

  •  Pro-oestrus: deze fase gaat vooraf aan de dekbereidbaarheid van de teef en begint op de dag dat voor het eerst bloederige uitvloeiing wordt gezien. De vulvalippen zijn gezwollen en voelen warm en gespannen aan. De duur is gemiddeld 9 dagen met een spreiding van 3-17 dagen.
  • Oestrus: in dit stadium heeft de ovulatie plaatsgevonden en is de teef bereid om gedekt te worden. Ook zal ze de neiging hebben om van huis weg te lopen. De bloederige uitvloeiing gaat over in een wat meer slijmeriger, geel-bruine uitvloeiing. Deze fase duurt ook gemiddeld 9 dagen (3-21 dagen spreiding).
  • Metoestrus: deze fase begint op het moment dat de teef de reu niet meer accepteert. De zwelling van de vulvalippen neemt af en er is geen uitvloeiing meer zichtbaar.
  • Anoestrus: de anoestrus is de periode waarin er geen hormonale activiteit wordt waargenomen en waarbij het geslachtsapparaat zich in een soort van rusttoestand bevind. Deze periode duurt gemiddeld 3-4 maanden.

 

Geboortebeperking
De loopsheid van de teef kan worden voorkomen door de teef te steriliseren. Het grote voordeel hiervan is dat het direct effectief is en dat daarnaast de kans op melkkliertumoren aanzienlijk vermindert. Dit geld alleen wanneer de ingreep op jonge leeftijd wordt uitgevoerd, iig voor de 2e loopsheid.
Sterilisatie voorkomt het de ontwikkeling van baarmoederontsteking en een te hoge productie van groeihormoon. Onder invloed van het groeihormoon kan zich suikerziekte ontwikkelen. Nadeel van sterilisatie is de kleine kans op urine-incontinentie.
In plaats van chirurgisch ingrijpen kan er ook worden gekozen voor het toedienen van hormonen (prikpil) om de loopsheid te voorkomen. Aan deze middelen kleven echter vrij veel nadelen. Zo is de kans op het ontwikkelen van een baarmoederontsteking erg groot, neemt de kans op het ontwikkelen van suikerziekte toe, worden er meer schijnzwangerschappen waargenomen, de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren neemt toe en er wordt een grotere eetlust waargnomen met overgewicht tot gevolg.
Wanneer een je er zeker van bent dat je geen nestje wilt heeft de sterilisatie van de jonge teef (vanaf 6 maanden leeftijd en liefst voor de tweede loopsheid) zeer sterk de voorkeur boven het toedienen van medicijnen.
Kijk bij laparoscopische sterilisatie voor meer informatie over de ingreep.