Oorontsteking 

 
Oorontsteking

Vooral in de zomer bij warm weer zien we veel oorontstekingen. Een oor dat toch al niet helemaal gezond was ontwikkelt dan een ontsteking. Ook het vele zwemmen in de zomer kan hierbij een rol spelen. We zien vaker oorontstekingen bij honden met hangende oren dan bij honden met rechtop staande oren. Honden die veel haar in de gehoorgang hebben zijn helemaal grote kanshebbers. Bij deze honden blijft veel oorsmeer in de gehoorgang achter en ontstaat een zuurstofarm milieu. Ziektemakende bacteriën, gisten en schimmels gedijen onder deze omstandigheden beter en veroorzaken een oorontsteking.

Klachten
De hond schudt met de kop en probeert met de poten in de oren te krabben. Vaak is de oorschelp rood en vies. Het ontstoken oor kan ook erg vies ruiken. Indien de oorontsteking doorgezet is tot in het middenoor dan houdt de hond de kop scheef. Vaak is hond nu ook erg ziek en koortsig.

Diagnose
Door met een speciale lamp (otoscoop) in het oor te kijken kunnen we zien of er sprake is van een oorontsteking. Daarnaast kunnen we direct zien of oormijten de oorzaak van alle problemen zijn. Verder wordt het trommelvlies, indien mogelijk, geïnspecteerd. Sommige oorzalven mogen niet toegediend worden bij een kapot trommelvlies. Bij een terugkerend probleem is het verstandig een bacterie- en schimmelkweek van het oor te nemen, om zo de beste oorzalf te kunnen selecteren.

Behandeling
Indien er veel rommel in de gehoorgang aanwezig is kan het oor eerst beter uitgespoeld worden. Nu kan de zalf veel beter zijn werk doen. Zijn er veel haren in de gehoorgang aanwezig, dan moeten deze ook verwijderd worden.
Vervolgens zal de hond voldoende lang met een speciale oorzalf behandeld moeten worden. Na afloop van deze kuur moeten de oren weer bekeken worden, wanneer er te kort wordt behandeld is de oorontsteking zo weer terug.
Honden met een chronische oorontsteking kunnen vaak met een operatie goed behandeld worden, de uitgang van het oor kan groter gemaakt worden of de gehoorgang kan helemaal weggenomen worden.

Voorkomen
Hou de oren schoon met een oorreiniger 1-2 maal per week is vaak al voldoende. Gebruik losse pipetjes, een grote fles raakt vaak bevuild en wordt een infectiebron!