Parvo 

 

Parvovirus is een dodelijke ziekte bij honden waarbij ze met name last hebben van bloederige diarree en braken. Gelukkig zien we de ziekte in Nederland heel zelden omdat de meeste honden goed geënt zijn.

Waardoor wordt parvo veroorzaakt?
Parvo wordt veroorzaakt door een virus: het ‘canine parvovirus'.

Hoe krijgt een hond parvo?
Als een hond niet geënt is tegen parvo, is hij er ook niet tegen beschermd. De ontlasting van honden met parvo zit bomvol parvo-virusdeeltjes. Als een hond met zijn bek zulke ontlasting aanraakt (bijvoorbeeld als er nog wat op een grasspriet zit), raakt hij besmet.

Wat zie je bij een hond met parvo?
Vijf tot twaalf dagen na het opnemen van het virus via de bek ontstaat er (vaak bloederige) diarree een braken. Het gemene van het virus is dat het met name snel delende cellen kapotmaakt, zoals in de darmvlokken en het beenmerg. Puppies zijn dan ook extra gevoelig voor de ziekte omdat ze in de groei zijn en veel snel delende cellen hebben. Doordat er in het beenmerg cellen kapot gaan die voor de afweer moeten zorgen krijgen de honden ook vaak extra bacteriële infecties.

Verschijnselen bij parvo:
- Diarree (met of zonder bloed)
- Braken (met of zonder bloed)
- Koorts
- Shock
- Ontsteking van de hartspier bij pups die heel jong besmet zijn
Als een hond braakt en diarree heeft (zelfs als er bloed bij zit), hoeft dit zeker niet te betekenen dat hij parvo heeft. Wanneer het verstandig is om de dierenarts te laten kijken leest u hier.

Diagnose
Als we een hond verdenken van parvo op basis van zijn ziekteverschijnselen en als hij niet geënt is, dan kunnen we testen of hij parvo heeft met een zogenaamde ‘snaptest'. Dit is een sneltest waarbij deeltjes van het parvovirus aankleuren: we testen het op de ontlasting van de zieke hond. In een paar minuten hebben we er de uitslag van.
Als er is aangetoond dat een hond parvo heeft is het ook verstandig aanvullend bloedonderzoek te doen: naar de witte bloedcellen, het eiwitgehalte (is er veel verloren gegaan via de darm?) en het glucosegehalte.

Mijn hond heeft parvo, wat nu?
Het hangt er vanaf hoe oud en hoe ziek de hond is.
Als hij onvoldoende eten en drinken binnen houdt moet hij in quarantaine: uw hond komt dan in een aparte ruimte. Vaak zal hij aan het infuus moeten en hij krijgt medicijnen.
Als uw hond niet zo ziek is dat hij in de kliniek moet blijven zal hij thuis apart moeten blijven: hij mag niet uitgelaten op plaatsen waar ook andere honden kunnen komen, die lopen anders ook veel gevaar op een besmetting.

Kan parvo genezen?
Ja dat kan, maar het is wel een ziekte die dodelijk kan zijn.
We behandelen honden met parvo met een aantal medicijnen: een middel dat het braken onderdrukt, een antibioticum omdat bacteriën anders hun kans grijpen. Er is ook een virusremmer op de markt die kan helpen: virbagen omega. Daarnaast is het heel belangrijk dat de honden genoeg vocht binnenkrijgen. Als ze braken en diarree hebben is het heel belangrijk dat ze infuus krijgen.