Persisterende melk(hoek)tand, dubbele hoektand 

 

Vanaf ongeveer 5 maanden leeftijd begint de pup met het wisselen van zijn melkgebit. Eerst wisselen de snijtanden, daarna volgen de hoektanden. Vooral bij de kleinere rassen komt het regelmatig voor dat de melktanden te lang blijven zitten. De melk(hoek)tand staat dan nog steeds stevig vast in de kaak, terwijl de blijvende tand al doorbreekt. Dit komt het meest bij de hoektanden voor.

Doordat nu zowel de melktand als de volwassen tand aanwezig zijn ontstaat er ruimtegebrek in de mond. De tanden komen te dicht op elkaar te staan, de volwassen tand kan door de melktand de verkeerde kant op geduwd worden. Ook vindt er ophoping van voedselresten en haren tussen de tanden plaats. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan van het tandvlees.

Door regelmatig in de bek van uw pup te kijken kan een dubbele tand tijdig ontdekt worden. Wanneer een dubbele tand ontdekt is moet deze op korte termijn getrokken worden. Dit gebeurd onder algehele narcose. Vaak kan dit in combinatie met de sterilisatie of castratie gebeuren.
U kunt met uw pup gratis iedere maand op het junior care spreekuur komen, er wordt dan ook naar het wisselen van de tanden gekeken!! Maak even een afspraak met de assistente. Daarnaast worden er op de eerste donderdag van de maand gratis gebitscontroles gehouden, u kunt ook hier een afspraak voor maken.