Teken 

 

Teken zijn spinachtige beestjes die zich vanuit de struiken op uw hond of op uzelf laten vallen, zich vasthechten en bloed gaan zuigen. Tijdens dit bloedzuigen kunnen de teken parasieten overbrengen naar uw hond of in uzelf.

Wat kunt u zelf doen?

Heeft uw huisdier een teek, verwijder hem dan met een tekenpincet of door hem tussen uw duim en wijsvingernagel te klemmen en hem er rustig uit te draaien. Bewerk de teek niet met alcohol!! Dit kan er voor zorgen dat de teek versneld ziekteverwekkers overbrengt.

Wanneer moet u bellen?

Wordt de plek waar de teek gezeten heeft rood en dik, neem dan contact met ons op.

Welke teken komen in Nederland voor?

Ixodes ricinus
De meest voorkomende teek in Nederland. Overbrenger van de bacterie Borrelia burgdorferi die bij mens en hond de ziekte van Lyme veroorzaakt. Ook kan deze teek een virus overbrengen dat ontstekingen van de hersenen kan veroorzaken en waarbij het i 5% van de gevallen dodelijk afloopt.

Rhipicephalus sanguineus
De zogenaamde "hondenteek", die eigenlijk alleen bij honden voorkomt, de mens heeft er zelden last van. Bij de hond kan deze teek twee heel gevaarlijke bloedparasieten overbrengen (babesiose en ehrlichiose) die de bloedcellen van de hond aantasten en kapot maken. Als er niet tijdig ingegrepen wordt, kan de hond hieraan overlijden.

Dermacentor reticularis
Deze teek komt oorspronkelijk in Zuid-Europa voor maar is via vakantieverkeer nu ook in Nederland aangetroffen. Deze teek brengt ook babesiose over.

Wat brengen teken precies over?
Teken brengen diverse ziekten over die levensgevaarlijk kunnen zijn voor uw hond.

Ziekte van Lyme
Veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Geeft bij de mens vaak in eerste instantie een ronde, rode zwelling op de bijtplaats. Vervolgens ontstaan griepachtige verschijnselen en kan de bacterie zich naar de hersenen, het hart en de gewrichten verspreiden. Als behandeling (antibiotica) niet op tijd wordt ingesteld kunnen blijvende beschadigingen ontstaan.

Babesiose
Veroorzaakt door de piroplasmose parasiet Babesia canis. Deze parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen en maakt deze kapot. De hond krijgt bloedarmoede, bloedplassen, geelzucht, lusteloosheid en hoge koorts. Zonder tijdig ingrijpen kan uw hond hieraan dood gaan.

Ehrlichiose
Veroorzaakt door Ehrlichia canis. Deze parasiet gaat ook in de bloedcellen van uw hond zitten en veroorzaakt hoge koorts, stollingsstoornissen van het bloed, lusteloosheid en gewichtsverlies. Zonder tijdig ingrijpen kan uw hond hieraan dood gaan. Teken vormen het hele jaar door een risico. Doordat het elk jaar warmer wordt, kunnen teken uit zuidelijke landen die Nederland binnenkomen, makkelijker overleven en bestaat er een groter risico op besmetting van uw hond. Bovendien komen teken tegenwoordig het hele jaar voor, dus zowel in de zomer als de winter. Zorg dus dat uw hond tekenvrij is en blijft, dat is de enige garantie om ervoor te zorgen dat uw hond vrij van deze gevaarlijke ziekten blijft.

Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn hond tekenvrij is en blijft?

De eenvoudigste manier is om de hond tegen de teken zelf te beschermen met een tekenwerend en/of tekendodend middel zoals een spot-on, tablet, halsband, spray of shampoo. gelukkig zijn er vele nieuwe en veilige producten op de markt. Kom gerust naar d ekliniek, we helpen je graag met je keuzes.